Borstvoeding geven is prachtig om te doen. Maar hoe moet dit nu als je weer aan het werk gaat? Gelukkig hoef je niet te stoppen, want door te kolven kan je prima borstvoeding blijven geven aan je baby. Maar wat zijn hierin de regels? Heb je er recht op om tijdens je werk te kolven? En waar zou je dan moeten kolven? Kortom: kolven op het werk: wat zijn je rechten?

Het recht op kolven
De eerste negen maanden moet je werkgever jou de kans geven om te kolven tijdens het werk. Hierin zijn regels gesteld die we je gaan uitleggen. Een werkgever kan hier dus niet onderuit en jij hebt dus alle recht om op je strepen te gaan staan!
Hoeveel tijd mag kolven kosten?
Onder werktijd mag jij de tijd nemen om te gaan kolven. Sterker nog: je zou zelfs je kindje zelf borstvoeding mogen geven. Dit mag maximaal een kwart van de tijd in beslag nemen die je werkt die dag. Deze tijd moet gewoon doorbetaald worden! Niemand mag dus zeggen dat je er hooguit tien minuten voor uit zou mogen trekken (bij wijze van spreken) mits je dus maar niet boven dat kwart van je werktijd uitkomt (waarbij alle kolfmomenten opgeteld worden). Het maakt hierbij niet uit hoe vaak er een werkonderbreking is.
Waar mag je kolven
Er zijn ook regels over de plek waar je borstvoeding kunt geven of kunt kolven. Je werkgever moet je een ruimte ter beschikking stellen die hygiënisch is en van binnen afsluitbaar. Het moet voldoende privacy bieden en in de ruimte moet iets staan waarop je goed kunt plaatsnemen, zoals een bed of een bank. Het binnenklimaat moet goed zijn en er mogen geen andere risico’s zijn. Hierbij kan je denken aan de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en dat soort zaken. Kan een werkgever hier niet aan voldoen, dan zal hij de werknemer in staat moeten stellen om thuis te gaan kolven of voeden!

Recht op voorlichting
Overigens is je werkgever ook verplicht om je over dit onderwerp de juiste voorlichting te geven! Dit geldt trouwens ook over je rechten als je zwanger bent!
Tips voor kolven op je werk
Ga je gebruik maken van de mogelijkheid om te kolven op het werk, dan zijn hier nog een aantal tips om dit tot een succes te maken.
- Bespreek duidelijk met je werkgever (en op tijd) wat je wensen zijn. Hij kan immers ook niet zomaar ruiken dat je dit wilt en zomaar even een geschikte ruimte toveren. Je mag dus van hem verwachten dat hij rekening met je houdt, dat is hij verplicht. Maar andersom is het ook wel zo eerlijk als jij dit op een nette manier doet.
- Begin niet pas met kolven als je (bijna) gaat werken. Kolven moet je leren én je baby moet leren om uit een flesje te moeten drinken. Begin dus op tijd met oefenen. Zo kan jij wennen en je kindje en daarmee voorkom je een hoop ellende.
- Kolf regelmatig, bijvoorbeeld op de gewone voedingstijden. De borstvoeding blijft het beste op gang als er regelmatig gevoed of gekolfd wordt.
- Heb je er moeite mee om te kolven? De toeschietreflex kan je een handje helpen door het huiltje van je baby te horen. Neem dit een keer op zodat je het af kunt spelen. Neem een foto mee van je baby, dat kan ook helpen. Of kies voor een filmpje van je baby als hij huilt…of misschien bij je ligt te drinken. Probeer eens uit wat voor jou het beste werkt.
- De melk moet natuurlijk koel bewaard worden. Zorg dat je steriele bakjes bij je hebt hiervoor en plaats deze in de koelkast. Je neemt de bakjes mee naar huis in een koeltas, zodat het koud blijft en thuis zet je het gelijk weer in de koelkast.
- Zorg dat je weet hoe oud de melk is. Schrijf dit dan ook op een stickertje, die je op de bakjes plakt.
- Afgekolfde melk bewaar je in de koelkast 72 uur, in het vriesvak 2 tot 3 weken en in de diepvries (-18 graden) een half jaar. Melk wat ontdooid is kan je 24 uur in de koelkast bewaren. Eenmaal opgewarmd is het maximaal 1 uur houdbaar. Restjes mag je niet meer gebruiken en gooi je weg.

Bronnen: Arboportaal
Afbeeldingen via Pixabay