Je zoon en studeren

Voor de ene jongen is het al heel vroeg in zijn leventje duidelijk wat hij wil worden. Vaak begint het met leuke jongensdromen, zoals politie worden of soldaat. Maar op een gegeven moment weet een deel echt wel wat ze willen. Maar niet allemaal… Komt jouw zoon er niet uit welk beroep hij wil gaan beoefenen of wat hij wil gaan studeren (wat uiteraard alles met elkaar te maken heeft!), dan kan dat behoorlijk ingewikkeld zijn. Hoe help je hem om een keuze te maken? Want bij opvoeden van je zoon hoort nu eenmaal ook het begeleiden bij zijn toekomstplannen!

Als een studiekeuze moeilijk is

Je zoon komt aan het einde van zijn middelbare school, maar heeft nog altijd geen idee wat hij wil. Eigenlijk begint de stress al als hij moet gaan kiezen welk profiel hij gaat nemen voor zijn eindexamen. Welke vakken heeft hij nodig voor een eventuele vervolgopleiding? Nu is dat zo uit te zoeken, maar dan moet je wel weten wat je dan wilt gaan studeren! Het heeft geen nut om als ouder dan maar de beslissing te nemen. Allereerst is het zijn leven en niet die van jou! En een studie doen zonder dat je daar zelf achterstaat werkt simpelweg niet. Maar hoe kan je dan je zoon helpen?

Een studiekeuze kan ingewikkeld zijn voor je zoon.

Begin op tijd met oriënteren

Maar afwachten tot je zoon examen moet doen is uiteraard niet slim. Zeker als je helemaal nog niet weet wat je worden wil, is het slim om op veel plekken te gaan kijken. Dus neem je zoon op sleeptouw en loop met hem diverse scholen af. En dat doe je het beste gewoon al het jaar voordat hij examen moet doen. Zo kunnen jullie rustig open dagen aflopen. Misschien ziet je kind zo wel iets wat hem erg aanspreekt! En is er ook tijd om een keer mee te doen met een dagje proefstuderen wat sommige scholen aanbieden.

Hij mag onzeker zijn over wat hij gaat studeren!

Eigenlijk vind ik het helemaal niet raar dat sommige kinderen niet meer weten wat ze willen gaan studeren. Kijk eens naar alle mogelijkheden, daar word je toch vanzelf onzeker van? Laat hem weten dat het niet zo is dat hij voor altijd aan die keuze vast zit. Dat zal misschien al een hoop stress weghalen. Niet alleen in de zin dat er eventueel nog geswitcht kan worden van studiekeuze, maar je zit ook niet per definitie vast aan een bepaald beroep. Ook daarin kan je immers switchen en van elke ervaring die je opdoet word je simpelweg ‘rijker’. Als je zo de zwaarte weghaalt, dan wordt kiezen misschien wel meteen een stuk eenvoudiger.

Een beroepen- of studiekeuzetest doen?

Misschien is een beroepentest een goed idee om te doen. Of een studiekeuzetest. Hoewel ik me afvraag of je niet veel beter je zoon gewoon zelf zijn gang moet laten gaan en hem zijn hart moet laten volgen. Maar oké, weet hij echt niet wat hij wil worden en wordt daarmee het kiezen van een studie wel heel ingewikkeld, dan zou het een idee kunnen zijn.

Het studentenleven: is dat iets voor je zoon?

Studeren? Hij kiest, niet jij!

Hij is degene die een studie gaat volgen en zich hiermee gaat voorbereiden op zijn toekomstige baan. Dat wil dus ook zeggen dat hij de enige is die hierover beslist. Niet jij. Natuurlijk kan je er samen naar kijken en mag je best met hem meedenken, maar doe dat nooit op zo’n manier dat jij bepaalt wat hij uiteindelijk gaat doen. Het is zijn leven en wat de studie betreft: hij moet er een goed gevoel bij hebben om zo de meeste kans van slagen te hebben!

Wel een studie bedacht, maar waar ga je die volgen?

Heeft je zoon een idee wat hij wil gaan doen, dan komt er vaak nog de stress waar hij die opleiding of studie gaat doen. Of zijn er meerdere varianten waar hij uit moet kiezen. In die gevallen is het uiteraard van belang dat hij goed weet wat de verschillen zijn. Daarnaast zal hij ook stil moeten staan bij de praktische zaken. Kan hij er komen met het openbaar vervoer of is het eigenlijk geen doen? Misschien moet hij anders op kamers? Is dat wat hij wil? Natuurlijk begeleid jij hem hierbij, maar ook nu is hij zelf degene die bepaalt. Waarbij jij hem uiteraard wel laat weten dat je hem helpen wilt.

Wil je zoon studeren? Maar wat?

Te jong voor een keuze?

Het kan zomaar zo zijn dat je kind er gewoon nog echt niet aan toe is. Hij is simpelweg nog te jong om te kiezen! Zeker bij jongens komt dit regelmatig voor. Geforceerd een keuze maken lijkt misschien een oplossing, maar is verre van ideaal. Misschien is gewoon een tussenjaar dan wel een betere oplossing!

Wat is een tussenjaar?

Een tussenjaar wil niks anders zeggen dan dat je een jaar wacht tot je na je examen aan je studie begint. Soms kan dit gebeuren omdat je bijvoorbeeld te laat was met je studiekeuze of omdat jouw opleiding al vol was en je dan liever een jaar wacht… Of men kiest er bewust voor. Om een mooie reis te maken voordat je weer gaat leren, bijvoorbeeld. Maar dat tussenjaar kan je zoon ook gebruiken om gericht te zoeken naar een studie. En hij kan hier en daar ervaring opdoen qua werk. Misschien mag hij ergens wel een soort snuffelstage lopen en zo zien wat het beroep in praktijk inhoudt. Dat kan zeker leerzaam zijn én hem helpen om een prima keuze te maken. En hij is meteen een jaartje ouder en misschien dan wel beter in staat om een keuze te maken!

Studeren: hulp is mogelijk bij keuzestress

Komt hij er echt niet uit? Je kunt bijvoorbeeld in dit tussenjaar ook een coach zoeken voor je zoon die hem in zijn proces begeleidt. Deze coach kan je zoon helpen om een planning te maken en hem tools aanreiken wat hij allemaal in dit tussenjaar kan gaan doen om een mooie keuze te maken. Natuurlijk kan je dat als ouder ook doen, maar een coach die dit gewend is weet natuurlijk meer van de mogelijkheden die er zijn. En hij kan meteen als klankbord dienen. Er zijn ook tussenjaarprogramma’s te vinden die aangeboden worden door bijvoorbeeld Hoge Scholen.

Afbeeldingen: Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *