Wetenschapsfeestje! Superplan voor een jongensfeestje.

Een jongensfeestje organiseren betekent vaak dat je denkt aan thema’s als voetbal, klimmen en klauteren, binnen- of buitenspeeltuinen of iets met soldaten of politie. Maar wat dacht je van een wetenschapsfeestje? Iets heel anders maar daardoor juist leuk. En veel kerels zijn gek op wetenschap, proefjes doen en dingen uitpluizen. Dus doe er je voordeel mee en organiseer een super wetenschappelijk feest voor je zoon!

Wetenschap en plezier: gaat dat samen?

Misschien komt nu de vraag in je op of dat wel een gezellig onderwerp is voor een jongensfeestje. Wees niet bang, want dat is het zeker. Je kent vast wel programma’s op tv waarbij volwassen kerels uit hun dak gaan als ze één of ander proefje doen. En ook YouTube staat er vol mee. Nou, dat kan jij dus ook prima doen op je feestje! Verzin of verzamel proefjes die vooral leuk zijn. Als ze er dan ook nog iets van opsteken is het fijn, maar voor een feestje staat lol natuurlijk voorop.

Veilige proefjes verzinnen!

Hopelijk ten overvloede maar uiteraard gaat veiligheid voorop. Zorg dus dat wat je doet geen risico’s met zich meeneemt. Je wilt de gasten toch weer heelhuids thuis krijgen! En besef ook dat proefjes doen met enkel je eigen zoon of kinderen anders is dan met een groep kinderen die niet voor elkaar willen onderdoen. Daardoor kunnen dingen die met enkel je eigen zoon prima gingen, nu opeens een veel grotere uitdaging zijn. Het is dan ook het beste dat je met minimaal twee volwassenen bent. Maar dat geldt voor ieder kinderfeestje. O ja, natuurlijk pas je alles aan, aan de leeftijd van het kind. Maar dat zal je zelf ook al wel bedacht hebben…

Wetenschapsfeestje: heerlijk proefjes doen en van alles ontdekken.

Thuis of erop uit?

Een wetenschapsfeestje kan je thuis vieren en zelf alles bij elkaar zoeken. Maar je kunt ook naar een museum gaan waar ze leuke kinderfeestjes aanbieden. NEMO in Amsterdam is daarvan een heel leuk voorbeeld. Maar er zijn er meer te vinden in Nederland! Zoals GeoFort in Herwijnen of Discovery Museum in Kerkrade. Nog een heel andere optie is een persoon vinden die bij jou thuis komt. Zo zijn er aanbieders die met proefjes naar jou thuis toekomen!  Een voorbeeld hiervan is Mad Science Nederland.

Hoe kom je aan proefjes voor het wetenschapsfeestje?

Proefjes kan je op veel manieren vinden. Er is speelgoed en er zijn boeken te koop wat je hiervoor kunt gebruiken, zoals:

Nu zal je niet bij iedere aanschaf meteen alles in huis hebben voor het feestje. Maar je kunt hiermee wel proefjes ontdekken die je met de kinderen kunt gaan doen!

Of je neemt eens online een kijkje bij NEMO, waar ze ook een pagina hebben om dingen thuis te ontdekken.

Of struin gewoon eens op internet rond. YouTube staat ook bol van filmpjes op dit gebied. Het enige wat ik al eerder aangaf is dat je even moet opletten op de veiligheid! Want er staat natuurlijk ook genoeg rare zaken op YouTube!

Wat past bij een wetenschapsfeestje?

Natuurlijk pas je meer aan, aan het thema. Dit begint al bij de uitnodiging. Je kunt een uitnodiging zelf maken met bijvoorbeeld attributen uit het lab erop. Of kijk eens bij Printjefeestje. Misschien vind je het lastig om versiering te vinden wat bij dit onderwerp past. Maar je kunt ook zelf slingers maken en de juiste afbeelding hierop zetten. Of ga voor de juiste kleuren. Wit of grijs passen hier prima bij. Nog origineler: hang attributen op die te maken hebben met het lab. Veiligheidsbrillen (die je ook meteen kunt gebruiken), misschien kan je wel plastic varianten vinden van de flesjes die ze gebruiken of maatbekertjes. Hoe origineler, hoe gekker, toch?! Kies voor andere objecten, zoals tafelkleden ook voor wit of grijs. Overigens: als je een tafel al helemaal inricht met allerlei attributen, dan zijn slingers enzo helemaal niet belangrijk meer. Die tafel geeft dan al genoeg onderzoeksfeer. Wil je toch wel een beetje versiering dan is gewoon met de kleuren spelen prima. Witte of grijze slingers, metallic ballonnen: die passen er prima bij!

Een diploma verdienen op het wetenschapsfeestje

Ook leuk om aan de kinderen mee te geven is een diploma! Makkelijk zelf te maken op de computer, maar wel heel leuk om mee naar huis te mogen nemen. Zeker als de kinderen wat jonger zijn.

Afbeeldingen: Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *