Soldaatje spelen vinden jongens vaak erg leuk.

Voor het verjaardagsfeestje van je zoon heb je als thema ‘soldaten’ bedacht. Veel jongens (en uiteraard zijn er ook meiden die wel van stoere feesten houden) zullen het leuk vinden. Wat zou je kunnen doen op een soldatenfeestje? En wees maar niet bang, want nee, het hoeft zeker niet allemaal schietwerk te zijn! Je zou het prima als vooral een sportief feestje kunnen neerzetten.

Camouflage hoort bij een soldatenfeestje

Uiteraard ontkom je niet aan camouflage. Je zou je huis of de tuin kunnen aankleden met allerlei attributen in camouflage print. Er zijn slingers, tafellakens, servetten en nog heel veel meer te vinden in deze print. In de tuin zou je ook nog kunnen denken aan een tent of kleine tentjes in camouflagekleuren. Of je kiest voor kleuren die hier goed bij passen, zoals donkergroen of bruin. Vergeet ook de schmink niet! En maak het af met verkleedkleren in camouflagekleuren. Veel jongens hebben zelf wel kleding met een dergelijk printje. Misschien kan je vragen of ze dat aan willen trekken. Of huur bijvoorbeeld een themakist, waar allerlei spelideeën en spelmateriaal inzit, maar vaak ook kleding. Nu verschilt dat natuurlijk per aanbieder, dus even goed lezen wat de inhoud van de kist is.

Camouflagekleding en buiten zijn: het hoort bij een soldatenfeestje.

Lekker eten

Eten hoort bij een kinderfeestje. Maar hoe pas je dat aan, aan het soldatenfeestje? Uiteraard kan je gewoon kiezen voor een taart met een mooie foto van een soldaat of je zoon in legerkostuum. Of bak zelf een camouflagetaart. Je kunt dan denken aan mooie kunstwerken, maar het ook eenvoudiger houden en gewoon cupcakes maken met camouflagekleuren. Wat eten betreft kan je gewoon kiezen voor patat of bijvoorbeeld poffertjes, maar het wordt simpel ergens op de grond gegeten, alsof ze op een missie zijn. Leuk als je daarvoor stalen bakjes kan vinden en bijvoorbeeld veldflessen om uit te drinken! Misschien kan je voor ieder kind een klein veldflesje kopen! Te duur? Je kan het ook anders doen. Neem een waterflesje en wikkel hier camouflagepapier omheen! Natuurlijk maar beperkt bruikbaar, maar voor het feestje wel even leuk en niet zo duur.

Bootcamp Obstacle Course

Zet een bootcamp-achtige hindernisbaan op met verschillende obstakels zoals klimwanden, touwen en banden. Zorg voor een gedeelte waar ze moeten tijgeren (ergens onderdoor, bijvoorbeeld) en zorg ook voor obstakels waarbij ze wel moeten samenwerken om er overheen te komen. Zo boots je een stormbaan goed na!

Levend Stratego

Speel het Stratego spel na in het echt. Zorg voor een mooi terrein waar de kinderen veilig kunnen hollen en het liefst ook kunnen verstoppen. Een park of begroeid terrein (bos) is dan ook een geschikte plek. De deelnemers moeten nu elkaars vlag proberen te roven. Deze vlag heeft het team natuurlijk eerst op een onbekende plek verstopt. De kinderen krijgen een kaartje waarop staat welke rang ze hebben. Als ze worden getikt door een tegenstander moeten ze hun kaartjes laten zien. Natuurlijk is degene met de hoogste rang de winnaar. Die mag verder met zijn spel. De verliezer moet terug naar de post (waar jij zit) en krijgt een nieuw kaartje. Uitleg over het spel vind je bij Spelactief.nl, met kaartjes en al. En hier vind je prachtige kaartjes, waar ook nog eens duidelijk opstaat wie ervan wie wint! Voorkomt een hoop discussie…

Lasergamen op het soldatenfeestje

Oké, dit is wel schieten…maar dan wel zonder munitie. De laser zorgt ervoor dat de ander weet dat hij geraakt is. Geen enge dingen dus met balletjes of verf en dat soort dingen. Zorg voor een ruimte waar veel mogelijkheden zijn om je ergens achter te verschuilen. En waarbij je natuurlijk lekker kunt hollen. Voor een kinderfeestje van mijn jongste heb ik (al jaren geleden) ooit laserguns gehuurd. Uiteraard moet je dan wel een geschikt terrein hebben waar ze hun gang kunnen gaan én kunnen schuilen. Maar je kunt ook bij een aanbieder van lasergamen het verjaardagsfeestje vieren.

Lasergamen is een idee voor op een soldatenfeestje.

Kraak de code

Geheimschriften ontrafelen kan ook een heel leuk spel zijn. Dit kan je echt met morsecodes doen of verzin zelf iets. Je zou op deze manier bepaalde opdrachten kunnen geven. Misschien kan je er zelfs wel een soort escaperoom van maken, waarbij de opdrachten natuurlijk leger-gerelateerd zijn.

Soldatenfeestje: speel het camouflage spel!

Verdeel de gasten in twee teams en zorg dat ze zich zo goed mogelijk camoufleren. Zorg uiteraard voor spullen die ze hierbij kunnen gebruiken. Dus kleding, camouflage schmink en misschien heb je nog wel netten of camouflagedoeken en dergelijke. Ga naar een stuk bos waar ook echt in gespeeld mag worden en zorg dat de teams elkaar dus moeten zien te vinden en/of aanvallen. Wie de vlag van de ander steelt is winnaar (net als bij Stratego) of bedenk een andere actie die hierbij voltooid moet worden. Laat ze tactisch nadenken. Hoe zorg je dat het team niet ontdekt wordt en toch de opdracht kan uitvoeren? Je kunt bijvoorbeeld als opdracht ook geven dat alle leden van het team een bepaald gebied moet bereiken. Maar zodra je gezien bent, moet je overnieuw beginnen. Dan is er dus helemaal geen ‘gevecht’ nodig!

Training

Je kunt het geheel neerzetten als een soldatentraining. Ieder kind krijgt een boekje waar de opdrachten instaan en ze moeten dus voor ieder ding een stempel halen (of een variant hierop). Uiteraard krijgen ze een diploma bij het naar huis gaan.

Een missie maakt een soldatenfeestje spannend

Of maak het verhaal spannender en maak er echt een missie van. Nu komen er dan ook geen trainingen in voor, maar opdrachten die gedaan moeten worden om zo het land of een persoon te redden. Verzin een missie en maak hier opdrachten bij. De kinderen moeten nu samenwerken om zo verder te komen. Eigenlijk net zoiets als bij een escaperoom. Codes kraken, ongezien ergens heen gaan, dingen vinden en zo kan je vast meer verzinnen. Ook leuk om de opdrachten via whatsapp of bellend aan de kinderen door te geven, waarbij ze eigenlijk niet door mogen hebben wie dat dan doet. Zo maak je het nog spannender.

Afbeeldingen: Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *