De Baron in De Efteling. Superuitje voor je puberzoon!

Oké, je weet van jezelf dat je eigenlijk helemaal geen held bent, dus hoe kan je nu ooit iets spannends ondernemen met je puberzoon? Want die gasten gaan toch voor snel, gewaagd en opwindend? Welnee! Natuurlijk kan je dit soort activiteiten doen, maar geloof me, die zoon van jou vindt andere dingen ook echt wel leuk. En laten we eerlijk zijn: er zijn ook puberjongens die helemaal niet van achtbanen houden… Maar wat zou je zoal kunnen doen? Ik geef je hier 11 leuke tips. Zowel die snelle dingen als wat minder snelle dingen 😉.

1. Dagje pretpark met je puberzoon

  Laten we toch maar beginnen met wel een dagje pretpark. Als jouw gast daarvan houdt, natuurlijk. Misschien kick jezelf wel van een ritje in de achtbaan, dan heb jij ook meteen de dag van je leven. Heb jij er echt helemaal niks mee? Neem dan gewoon iemand mee met wie je zoon die achtbaan in kan. Door verder met zijn allen op te trekken en jij gewoon op de tassen past en foto’s maakt van hun verschrikte koppen…wordt het echt wel een gezellige dag uit.

   2. Mountainbiken of klimmen

   Huur mountainbikes en ga de strijd aan met de natuur op je fiets. Samen een mountainbikeroute rijden is vermoeiend, maar wel heel leuk! Zorg dat je allebei een helm en andere beschermers op en aan hebt. Meestal ook te huren bij de verhuurder van de fietsen. Want als je valt is de kans wel groot dat je net een boomstronk treft… Er zijn door het hele land leuke routes te vinden, van eenvoudig tot echt zwaar. Doe niet te overmoedig, want dan is er de kans dat je de hele route helemaal niet uit kunt rijden en dat zou voor je puberzoon toch wel balen zijn! Helaas spreek ik uit ervaring… De route die bij ons vakantiepark lag was een hele zware, met aan het begin meteen een grote klim. Mwah, dat redde ik dus even niet. Zoon is alleen doorgegaan, maar dat was natuurlijk niet de opzet. We hebben andere keren wel leuke routes gereden, bijvoorbeeld door de duinen. Die was echt heel goed te doen en toch wel een echte mountainbike route. Je vindt online de routes hier. Even opletten dus! Naast mountainbiken is klimmen ook een stoer idee. Zoek een leuk klimpark en gáán!

   Een activiteit met je puberzoon? Ga mountainbiken!

   3. Naar een sportwedstrijd

   Heeft je zoon een favoriete sport en misschien ook wel een favoriete club? Je doet hem vast een groot plezier door kaartjes voor een belangrijke wedstrijd te kopen. En dan lekker hopen dat ‘zijn’ club wint, natuurlijk. Of je wel of niet enthousiast moet gaan aanmoedigen, daar doe ik even geen uitspraken over. Dat zal helemaal aan jouw puberzoon liggen of hij dat stoer vindt of juist heel gênant.

   4. Watersport of wintersport

   Nog zo’n leuk idee op sportgebied is samen eens op de waterski’s of een wakeboard stappen. Of misschien wel een windsurfplank. Allebei nog groentjes? Neem een privéles en heb lekker veel lol met elkaar. Leuk om met het hele gezin te doen of juist enkel en alleen die zoon en jij! Wintersport is natuurlijk net zo flitsend. In een skihal kan je lekker een dagje gaan skiën of snowboarden als jullie dat al kunnen. En anders neem je ook hier een les!

   Watersport is vet voor je puberzoon

   5. Met je puberzoon koken

   Iets heel anders dan bovenstaande ideeën is thuis samen bezig zijn. Samen een gerecht maken is een leuk idee. Kies samen met je zoon een lekker recept, dit kan voor een taart zijn of juist voor een diner. Eén van mijn knullen is veel meer van het koken dan ikzelf (ik schaam me…) en voor hij het huis uitging was hij het eigenlijk die juist mij inspireerde om samen dingen uit te proberen! Tja, ach, zo kan het ook 😉.

   6. Gezellig bordspel spelen

   Gamen maar dan op de ouderwetse manier! Er zijn tegenwoordig, ondanks die computer, zo veel ontzettend leuke bordspellen dat je vast iets moet kunnen vinden wat die puber(s) van jou leuk vinden. Een keer online gamen met elkaar is leuk, maar met een ouderwets bordspel heb je veel meer echt contact. Ondertussen is het lachen met elkaar, praat je wat met elkaar en zie je elkaar ook in het echt. Een stuk leuker dan ieder voor zich achter een eigen beeldscherm! Laat je zoon eventueel bedenken welk spel hij spelen wil!

   7. De slaapkamer opknappen van je puberzoon

   Is de slaapkamer van je gup eigenlijk nog altijd de kamer die hij al had toen hij nog een kleiner jochie was? Of is het gewoon zijn smaak niet meer? Samen aan de slag met zijn kamer is heel gezellig om te doen. Bedenk hoe het moet gaan worden, waarbij hij uiteraard de sfeer bepaalt en jij of het budget het toelaat. Maak een leuk plan en ga samen de inkopen doen. Bij de plaatselijke bouwmarkt, bijvoorbeeld, of misschien wel de meubelboulevard als je ook echt meubelstukken nodig hebt. Of hou het leuk voor je portemonnee en maak er een gezellig uitje van bij de IKEA. Het leuke van IKEA is niet alleen de prijs en het goedkope restaurant 😉, maar ook dat ze zoveel leuke ideeën hebben voor kleine ruimtes. Misschien kan je dus ook nog overwegen om eerst naar IKEA te gaan en daar juist inspiratie op te doen voor de inrichting van de slaapkamer.

   Slaapkamer van je zoon

   8. Op stap

   Heb je een plek die iets voor jou betekent? Misschien een stad of juist een streek uit je jeugd? Waar je gestudeerd hebt of waar je altijd heen ging met vakantie. Het is hartstikke leuk om je puberzoon hier eens mee naar toe te nemen. Laat hem zien waar je uitging, waar je woonde (bijvoorbeeld) of waar je zijn papa hebt leren kennen…

   9. Naar de bios

   Met je zoon de bios in. Een heerlijke griezelfilm kijken of een oorlogsdrama. Niet jouw genre, misschien, maar bedenk dat je het voor hem doet… Het feit dat je even lekker samen op stap bent maakt een hoop goed. In de pauze sla je natuurlijk nog even een bak popcorn in. En na afloop drinken jullie nog even gezellig een ‘borrel’ en kletsen nog wat na over die keigoede film. Ehm…nou ja, vul het zelf maar in wat op dat moment goed voelt. Wat ook zou kunnen is vooraf ook al even eten met elkaar. Bij de pizzeria of gewoon bij de Mac. Kan allemaal.

   10. De hond uitlaten

    Hebben jullie een hond, ga lekker eens samen met de hond een lange wandeling maken. De duinen in, het bos, langs een meer of plas waar de hond mag zwemmen of waar dan ook. Leuk voor de hond, gezellig voor jullie!

    Puberzoon en hond: een gouden combinatie

    11. Ontvoer je puberzoon naar een museum…

     Een museum? Jawel, er zijn zoveel leuke musea te vinden. Kies er één die helemaal aansluit bij de interesses van je zoon en kijk ook even of er extra activiteiten zijn. Is hij gek van een bepaald onderwerp, dan kan het toch niet anders dan dat hij er alles over weten wil? Gek op vliegtuigen? Aviodrome is dan echt een schot in de roos. Het Legermuseum zal ook veel jongens vast interessant vinden. Heeft hij een leuke hobby? Misschien kan je daar wel een mooi museum bij vinden!

     Afbeeldingen: Pixabay

     Door Wil

     Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

     Geef een reactie

     Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *