Jongen met skateboard

Je zoon verveelt zich of jij wilt hem stimuleren om meer achter zijn beeldscherm vandaan te komen. Wat doe je dan? Je probeert nieuwe dingen uit! Een nieuwe hobby voor je zoon kan een uitkomst zijn bij dit soort ‘problemen’. Wat zou je kind in zijn vrije tijd allemaal kunnen doen? Dat is natuurlijk een eindeloos rijtje, maar we duiken nu vooral even de wereld in van onze jongens. Ja, uiteraard scheelt het per jongen wat leuk gevonden wordt, maar zeg niet bij voorbaat al dat iets niet leuk gevonden wordt. Want dat weet je immers pas als je het gedaan hebt…

Welke hobby voor mijn kind?

Misschien vraag je jezelf af welke hobby voor jouw kind leuk is. Nu kan je dat op meerdere manieren benaderen. Je kunt specifiek zoeken naar iets wat echt bij je kind past (in jouw beleving). Een kind wat graag met een bal in de weer is, zal vast in zijn voor een nieuwe manier van spelen met de bal. Een basket ophangen zou dan een leuk idee kunnen zijn. Maar je zou ook juist eens iets heel anders kunnen uitkiezen en hem dat eens voorhouden. Zoals ik al hierboven schreef: je weet helemaal niet of je iets leuk vindt voordat je het gedaan hebt! Dat geldt natuurlijk ook voor je zoon. Wie weet wat voor interesses je zo bij hem ‘kweekt’! We geven je 11 voorbeelden.

1. Bouwen

Tja, bouwen blijft natuurlijk leuk. Speelt je zoon al volop met LEGO? Hem eens uitdagen met heel ander constructiespeelgoed zou een idee zijn. Zo blijf je wel dicht bij zijn interesses, maar is het toch ook weer iets heel anders. Bouwen met K’nex, bijvoorbeeld, is immers weet iets heel anders! Zorg dat je hem iets aanbiedt wat past bij leeftijd en vaardigheden. Zo biedt het uitdaging, maar geen frustratie.

2. Modelbouw

Een andere manier van bouwen is modelbouwen. Hierbij maak je dus iets echt na en kan je daarna het neerzetten of ophangen om er nog lekker lang van te genieten.

3. Spelen met de bal

Ballen en jongens zijn een gouden combinatie. Een potje voetbal is leuk om te doen met je zoon. Maar het is ook fijn als ze lekker even zelf kunnen spelen. Een doeltje om goed te leren richten, dat is leuk om samen mee te spelen, maar ook alleen. Een basket gebruik je prima in je eentje. Geen muur om een basket aan te hangen? Geen nood, dan kan je een complete basketbalstandaard kopen. En met een racket en een tennisbal kan je ook tegen een muur aan ‘tennissen’. Heeft papa of mama tijd, dan kan je ook lekker samen een balletje slaan!

4. Skaten of skateboarden

Heerlijk aan de ‘rol’ met zijn skateboard of op skates. Lekker actief bezig zijn en gaan ze met meer naar de skatebaan, dan ook nog lekker lol maken met elkaar. Er zijn diverse varianten aan skateboards of bijvoorbeeld stepjes. Afhankelijk van zijn leeftijd kan je hier een keuze uit maken.

5. Treinen: een leuke hobby voor iedere leeftijd

Waarom zou je als jochie niet al gek mogen zijn op treinen? Het klinkt misschien een beetje als een ‘ouwe-lullen’ hobby, maar hoe leuk is het om een landschap te bouwen en daar een treintje doorheen te kunnen laten rijden! Ook hartstikke leuk om dat met elkaar te doen. Als pa of ma dit ook leuk vindt, kan het een hele leuke bezigheid zijn om samen te doen. Maar ook voor de jonge jongens is gewoon met treintjes spelen leuk! 😉

Spelen met de trein: leuk voor iedere jongen

6. Scouting

De scouting staat toch wel voor veel plezier en spannende dingen doen. Buiten bezig zijn. Misschien mag je zoon wel een keer komen kijken bij de plaatselijke scouting of is er een keer een open dag.

Scouting

7. Sporten: voor veel jongens een heerlijke hobby

Jongens en bewegen is ook zo’n prima combinatie. Nu zijn er talloze sporten. Bedenk eerst eens of je kiest voor een sport die je gewoon zelf kunt doen, die je wel voor jezelf doet maar dan in teamverband of dus als team. Kies je voor een verenigingssport? Laat je zoon dan eens bij verschillende sporten gaan kijken, zodat hij echt iets kan kiezen wat hij leuk vindt. Standaard maar op voetbal doen? Waarom zou je? Misschien is je zoon wel veel meer een Michael Jordan en hangt de basket op hem te wachten… Is je zoon al ouder? Dan zijn waterskiën, wakeboarden of bijvoorbeeld windsurfen wel heel super voor hem om te doen!

8. Muziekles

Een muziekinstrument leren spelen is leuk én ook nog goed voor je. Drummen, gitaar spelen of ukelele, of liever achter de toetsen van een keyboard of piano? Het kan allemaal. En misschien houdt die kerel van je wel van zingen! Dan kan zangles het juist wel helemaal zijn.

Muziek maken is een leuke hobby voor je zoon

9. Foto’s of films maken

Op stap met een camera voor de mooiste plaatjes of aan de slag met het maken van filmpjes. Een drone voor oudere jongens kan daarbij ook interessant zijn. Dan de filmpjes mooi bewerken en eventueel zelfs op YouTube zetten…

10. Geocaching

Schatten zoeken met behulp van je smartphone: hoe leuk is dat! Geocachen maakt gebruik van gps-coördinaten en je weet niet eens waar je naar aan het zoeken bent… Je kunt meer over dit leuke zoeken vinden bij Geocachen.nl.

11. Koken

Misschien schuilt er wel een echte kok in die zoon van je! En sowieso is het handig voor later als je kind weet hoe hij moet koken. Je kleintje mag zich uitleven in zijn eigen speelkeukentje, maar als hij ouder wordt kan hij je gaan helpen. Bak samen lekkere koekjes. Of koop eens een leuk kinderkookboek.

  Koken is een leuke hobby voor je zoon.

  Afbeeldingen: Pixabay

  Door Wil

  Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *