Jongensmoeder zijn. Of anders gezegd: moeder zijn van 1 of meer jongens. We zijn met velen. Voor de één is het iets wat heel vanzelfsprekend is, terwijl de ander het echt wel moeilijk vindt om zich te verplaatsen in de manier van doen van hun zonen. Niks geen onwil. Nu sta je daar niet alleen in en er zijn wel degelijk boeken over dit onderwerp. En of je nu dit echt wil lezen omdat je hulp nodig hebt of gewoon omdat het óók leuk is om die herkenbare dingen tegen te komen, ik ben in de boeken gedoken die speciaal voor jongensmoeders geschreven zijn. Sommige heb ik zelf (al jaren) in mijn bezit, anderen zijn ook voor mij nog onbekend en komen dus op mijn verlanglijstje te staan 😉.
Verschillen zonen en dochters
Ooit werd er bedacht dat de verschillen in meiden en jongens voortkwam uit de opvoeding. Ergens in de jaren zeventig was dat toch wel het beeld en begonnen mensen zich hier dus druk om te maken. Hoewel we nu midden in de gendervrijheidsstrijd zitten (ehm…is dat een woord?) en ik ook zeker vind dat iedereen moet mogen zijn wie hij is, is het toch echt wel zo dat er genoeg onderzoeken zijn die inmiddels die opvoed-theorie onderuithalen. Eigenlijk vind ik dat ook niet raar, want we bezitten toch echt andere hormonen alleen al en zoals we weten zijn die van invloed op heel veel. Biologisch gezien is de vrouw nu eenmaal anders dan de man en ja, dat heeft invloed op je gedrag en behoeften, hoe graag we ook zouden willen van niet. Maar goed, dat is voer voor een ander blogje…We gingen nu kijken naar leuke zonenboeken voor de echte jongensmoeders!
Jongens zijn’t
Dit boek was mijn eerste boek over specifiek zonen/jongens. Niet zozeer een boek voor moeders op zich, maar wel een pleidooi dat de huidige maatschappij moeite heeft met het gedrag van jongens. Ik vind hem zelf hier en daar wel erg ver gaan, maar toch, ik denk wel dat ze een punt heeft. Het echte jongensgedrag wordt niet meer getolereerd. Er moet gepraat worden in het onderwijs en druk gedrag is uit den boze. Wat vroeger als gewoon ondeugend jongensgedrag werd gezien, krijgt nu al snel een etiketje gepresenteerd. Zoiets…

Is mijn zoon een macho?
Een boek waarbij er opnieuw van uitgegaan wordt dat jongens anders zijn dan meiden en graag ruw spelen, luidruchtig zijn en graag speelgoed willen hebben wat vooral lawaai maakt. Het boek is geschreven door Angela Crott en ze gaat in op vragen over het gedrag van je zoon. Is het normaal dat hij liever met computergames bezig is dan dat hij leest (is dat echt niet zo bij meisjes …?), waarom hij graag met speelgoedwapens rondloopt en waarom hij zich graag macho gedraagt. Overigens is dit boek van dezelfde auteur als ‘Jongens zijn’t.’
Essays over Mars
Nog een boek van Angela, met opnieuw een ode aan het jongetje die moet opgroeien in de huidige maatschappij. Ze gaat hierbij in op de kwestie dat er steeds meer wordt verwacht van mannen. De vraag dringt bij haar op of jongens nog wel volwassen worden omdat ze nooit aan alle verwachtingen kunnen voldoen. Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp, dan mag je deze niet missen. Angela schreef dit boek met Ad Verbrugge. Overigens heeft Angela nog meer geschreven over mannen/jongens.
Jongens, hoe voed je ze op?
Dit boek is mij niet persoonlijk bekend. In dit boek wordt ingegaan op de verschillende fases van het opgroeien, hoe jongens anders denken dan meiden, wat de rollen van de moeder én de vader zijn bij het opvoeden, wat testosteron allemaal met ze doet, ook de scholen komen aan de beurt en meer. Klinkt interessant, dus mijn verlanglijstje wordt hiermee aangevuld!
Het moeder/zoon handboek
Een boek vol adviezen voor jongensmoeders, waarbij alle leeftijden aan bod komen. Je komt veel te weten over de manier van doen van jongens en waarom dat zo is. Mooi naslagwerk waar je veel aan kunt hebben. Hij staat ook in mijn boekenkast te pronken…

Zoons van Gerard Janssen
Een man die een handleiding schrijft voor moeders van zonen. Hij stelt dat jongens opgroeien in een vrouwenwereld en dat jongens geacht worden om zich rustig te dragen. Jongens zijn zo niet, ze willen juist stoeien en lawaai maken. Oké, die frustratie heb ik eerder gehoord… Was het in een eerdergenoemd boek een jongensmoeder die dat vindt, nu dus een man zelf. Een handleiding voor moeders, door een man. Tja, misschien juist daarom wel een echte eyeopener!
Update: Inmiddels zelf het boekje in huis en wauw, wat een superleuk boek! Je kunt mijn idee over dit boek lezen in mijn artikel, speciaal gewijd aan ‘Zoons’ van Gerard Janssen.
97 adviezen voor moeders en zonen
Lekker boekje om zomaar even voor jezelf te kopen (klein prijsje) en even heerlijk weg te duiken in de adviezen die ze geven!
De jongenscode
Niet bedoeld voor de echte moeder van zoons, maar voor leerkrachten! Maar daarom toch even de vermelding waard, vond ik…
Jongensbrein/meisjesbrein
Een boek over de verschillen tussen een meisjes- en een jongensbrein. Is die er eigenlijk wel? Hoe groot is de invloed hierop door school of thuis? En meer van dit soort vragen komen voorbij. Het eerste deel van het boek is vooral wetenschappelijk. In deel twee behandelt Betsy van de Grift, de schrijfster, 21 opvoed- en onderwijsstrategieën. Er is ook nog een deel drie in het boek. Waarbij er een ode voorbijkomt aan het kleuterjongetje! De schrijfster vindt dat ze dat verdienen! Hmm, ik denk dat ik nog een boek weet voor op mijn lijstje…
Afbeeldingen zijn van mijzelf.