Heerlijk met de loopfiets spelen

Je kent ze vast wel: loopfietsen. Misschien heb je ook al weleens staan kijken naar zo’n klein mannetje of vrouwtje die voorbijkomt scheuren op zijn of haar loopfiets. Misschien heb je jezelf ook al weleens afgevraagd of een loopfiets nu wel of niet goed is voor het kind. Dat antwoord krijg je hier, in dit artikel!

Wat is een loopfiets

Een loopfiets is een fietsje wat geen trappers heeft, maar waarbij je kind zichzelf voortduwt door met zijn voeten op de grond zich af te zetten. Door deze bewegingen kan hij (hard!) vooruitgaan. Omdat het wel om een fiets met twee wielen gaat heeft het toch veel overeenkomsten met het gewone fietsen. Overigens zijn er ook fietsjes met drie en vier wielen. Daarover straks meer.

Beter balansgevoel

Volgens Veiligheid.nl is een loopfiets aan je kind geven een prima idee. Uit onderzoek wat in Amerika werd gedaan is namelijk naar voren gekomen dat het helpt bij de motorische ontwikkeling van het kind. We hebben het dan over het loopfietsje met twee wielen. Bij dit onderzoek mochten 12 kinderen van 3 t/m 5 jaar 4 weken lang oefenen op een parcours met een loopfiets. Dit deden ze dan 3 keer per week en dan 20 minuten lang. Ten opzichte van de kinderen die dat niet deden de loopfietskinderen het beter bij balanstesten. Daarmee zouden ze zich dus al heel goed voorbereiden op het leren fietsen en al meer zelfvertrouwen hebben. Ook kan het valpartijen verminderen.

Beter dan zijwieltjes

Omdat je met een loopfiets al echt moet opletten met je balans weten te vinden, heb je een voorsprong op kinderen die met zijwieltjes leren fietsen. Kinderen die met zijwieltjes leren fietsen kunnen immers niet omvallen, maar zijn vaak ook gewend dat ze enigszins opzij hangen met hun fiets. Daardoor moeten ze een nieuwe balans zien te vinden zonder wieltjes. Want dat opzij hangen is dan immers niet meer mogelijk… Het overstappen van een loopfiets naar een fiets met pedalen schijnt een minder grote stap te zijn. Ze hebben natuurlijk al helemaal door hoe ze hun evenwicht moeten bewaren. Ze moeten nu alleen nog leren hoe ze moeten trappen op de pedalen in plaats van met hun voeten op de grond.

Meer vertrouwen door de loopfiets

Een loopfiets is voor een kind niet zo heel eng. Het kan immers gewoon met de voeten bij de grond en ze leren zo toch al wel hun evenwicht bewaren. Spelenderwijs wordt er toch geleerd hoe ze moeten sturen, hoe de bochten gemaakt moeten worden, hoe ze overeind blijven en dat soort dingen. Maar doordat ze hun voeten gewoon bij de grond hebben is het niet echt eng ofzo.

Zoonlief op de loopfiets.

Drie of vier wielen

Nu richten wij ons in dit artikel dus op deze tweewielers. Maar eigenlijk zijn er ook loopfietsen met drie en vier wielen. Deze zijn geschikt voor de allerjongsten. Ook deze fietsen hebben zo hun voordelen:

 • Goed voor de motoriek, want je kindje oefent met loopbewegingen. Maar ook zijn armen worden getraind door het sturen. Hoe moet je goed sturen?
 • Traint de spieren van de benen…
 • Het is gewoon een heerlijke manier van bewegen voor je kleintje.
 • Hangt natuurlijk af van het type fietsje die je kiest, maar het zou ook het leren bewaren van je evenwicht kunnen ondersteunen.
Mee met de loopfiets!

Wandelen? Kind mee met de loopfiets

Los van de voordelen voor de ontwikkeling van je zoon (of dochter), is het ook lekker voor jou omdat ze zo veel langer het volhouden om met je mee te gaan. Even een rondje lopen op een mooie dag? Kindlief zal het alleen maar leuk vinden als hij dan mee mag op zijn loopfiets! Even lekker zijn energie kwijt kunnen! Let wel op, want een geoefende loopfietser weet snelheid te maken! Met natuurlijk de gevaren als hard vallen of niet meer kunnen stoppen voor de weg als gevolg. Zorg dus dat je hem ‘onder controle’ hebt en alleen daar laat fietsen waar het ook veilig is. Wen hem ook alvast aan een helm. Is voor nu fijn en daarmee ook normaler om op te hebben als hij ‘echt’ gaat fietsen. Binnen op de loopfiets? Let dan ook op of er nergens dingen zijn waar hij zich aan kan openhalen ofzo. En berg die breekbare vaas even goed op…ook voor je kind! Maar dat zal dan vooral gaan om de kleinste loopfietsjes voor de allerkleinsten. Want met een tweewieler heb je eigenlijk binnen geen ruimte genoeg!

Vanaf welke leeftijd een loopfiets?

De drie- en vierwielers zijn natuurlijk al geschikt als je kleintje nog echt jong is. Kijk goed bij de fietsjes wat ze adviseren en hoe je kindje zelf is. Ieder kind ontwikkelt zich immers in zijn eigen tempo. Er zijn modellen die al met een jaar zouden kunnen en het is dan ook een leuk cadeau voor de eerste verjaardag. Daarna kan je gaan denken aan een loopfiets met twee wielen. Zoals gezegd moet je de ontwikkeling van je eigen kind daarbij in de gaten houden om te zien of hij daar al aan toe is. De meeste tweewielers worden geacht geschikt te zijn vanaf twee jaar (tot vier jaar, meestal).

Waar let je op bij het kopen van een loopfiets?

 Ga je een loopfiets kopen? Let dan op de volgende punten:

 • De hoogte van de fiets moet uiteraard aansluiten bij de lengte van je kind. Er zijn fietsjes die verstelbaar zijn in hoogte. Dat is uiteraard wel handig en dan kan je er immers langer plezier aan beleven. Er zijn zelfs fietsen waarbij je het aantal wielen kunt aanpassen. Je kindje moet goed met zijn voetjes bij de grond kunnen. Liefst ook als zijn voeten nog iets gebogen zijn.
 • Zorg dat ook het stuur verstelbaar is, zodat je die kunt aanpassen. Als je kind het stuur kan pakken en toch recht kan blijven zitten, dan is het goed.
 • Welke banden kies je? Is het fietsje voor binnen? Dan zijn massieve banden fijn. Dat is fijner voor je vloer én lekke banden kan je dan niet krijgen. Gaat het fietsje mee naar buiten? Kies dan voor luchtbanden. Deze fietsen veel lekkerder buitenshuis.
 • Kies je voor hout, plastic of metaal? Plastic is voor een echte loopfiets niet fijn. Hout is een fijne optie, maar vaak hebben metalen fietsen meer opties om te verstellen. Maar dat zal je per fietsmerk/-type even moeten bekijken en beoordelen.
 • Hoe glad of stroef zijn de handvaten? Als je kind weg kan glijden met zijn handen, dan kan je het beter niet kopen. Zo kan hij immers met zijn handen van het stuur glijden en daardoor minder grip op het stuur houden.
 • Kies voor een fietsje waarbij je kind makkelijk op en af kan stappen. Zo voorkom je onnodige valpartijen. Een lage instap is dan ook de beste.
 • Er zijn fietsen waarbij het stuur niet kan doordraaien. Dit is aan te raden omdat je zo voorkomt dat je kind het stuur te ver doordraait en daardoor valt door te scherpe bochten…

Leuke loopfietsen ter inspiratie

We laten je graag een aantal voorbeelden zien van leuke loopfietsen. Natuurlijk is dit maar een kleine greep uit het grote aanbod van loopfietsen.

Little Dutch houten loopscooter

Een loopfiets met een scooter als uitgangspunt voor het model. Lekker stoer dus. Verkrijgbaar in drie kleuren. Welke jongen wil nu niet op deze scooter rondscheuren? Mooi in blauw en olijfgroen. En jawel, voor de meiden is er een roze variant!

Little Dutch Loopfiets

Dit model ziet er meer uit als een echte fiets en is zeker minstens net zo stoer. Hij is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar en heeft rubberen banden.

Balance Bike Sport

Oké, als we echt voor stoer gaan, dan zal deze fiets zeker hoog scoren. Hoe stoer is deze zwarte fiets dan wel niet? Geschikt vanaf 2 jaar en met luchtbanden.

Mini loopfiets

Dit loopfietsje is te koop in meerdere kleuren, waaronder deze heerlijk felgele variant! Hoe leuk wil je het hebben? Ook dit fietsje is geschikt vanaf twee jaar.

Afbeeldingen: Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *