Ooit werd er aangenomen dat het verschil tussen jongens en meiden vooral door de opvoeding kwam. Jongens moesten aan de pop en we mochten echt niet meer zeggen dat jongens zich groot moesten houden. Allemaal hartstikke goed, want een jongen moet mogen huilen en moeten ook met poppen mogen spelen…Alleen was de denkwijze wel erg kort door de bocht. Onderzoeken hebben allang bewezen dat het toch een beetje anders ligt.

Jongens en meisjes verschillen al als baby in hun gedrag

Nature of nurture

Is het de opvoeding of is het toch gewoon de natuur? Waarom reageren jongens anders dan meiden? Waarom zijn jongens vaak technischer? Meiden kattiger? Kunnen meiden beter praten en zijn kerels meer van het doen? Is dat echt allemaal (on)bewust aangeleerd door de ouders, de omgeving en noem het maar op? Nog altijd komen die verwijten naar boven. En ja, natuurlijk zit er een kern van waarheid in. Als een jongen huilt is het een watje, als een meisje het doet mag ze uithuilen. Als een man bij een kinderopvang werkt, wordt hij nog altijd met argusogen bekeken…laten we eerlijk zijn. Want een jongen die zorgen wil… Natuurlijk hebben de mensen die voor gendervrijheid vechten hierin een puntje te pakken. Maar: of we nu willen of niet, er bestaan wel degelijk biologische verschillen. En ja, ook dat is logisch. Want vanuit biologisch oogpunt moeten mannen en vrouwen wel anders zijn, anders kunnen we het wel shaken met ons voortbestaan. En al die hormonen die daarvoor verantwoordelijk zijn, die zijn nu eenmaal ook van invloed op ons humeur en gedragingen. Ook allemaal heel logisch als je teruggaat naar ‘ooit’ in de grotten (😉), waar pa en moe hun eigen taken hadden zodat alles goed zou verlopen. Kijk maar naar de dieren, ook daar heeft ieder zijn eigen taak zodat de kleintjes veilig kunnen opgroeien.

En de genders dan?

Iedereen moet zichzelf mogen zijn, zijn eigen gender mogen bepalen. Maar dat is voer voor een ander artikel 😉. In dit artikel gaan we dieper in op het biologische verschil tussen jongens en meisjes. Natuurlijk is ieder kind uniek, maar er zijn wel degelijk (gemiddeld gesproken) verschillen tussen jongens en meisjes die niks met opvoeding of verwachtingen te maken hebben, maar wel degelijk al aanwezig zijn bij geboorte! En die zijn eigenlijk ontzettend interessant om te weten!

Aangeboren voorkeuren

Al vanaf de geboorte is er verschil tussen speelgoedvoorkeuren. Meisjes kiezen eerder voor zachte knuffels en het liefst die ook nog eens lichtgekleurd zijn. Jongens kiezen juist voor felle kleuren en harder speelgoed. Maar ook de kleine babyjongen zal andere voorkeuren hebben wat zijn aandacht opslokt. Zo zal een jochie lang kijken naar objecten, terwijl meisjes juist op zoek gaan naar gezichten om lang naar te kijken. Natuurlijk zal niet ieder kind gelijk reageren en hebben we het over gemiddelden.

Niet alles is aangeleerd bij verschillen in gedrag van jongens en meisjes

Mannelijke hormonen

De hoeveelheid mannelijke hormonen die een kind bij zich draagt (of mee in aanraking komt in het vruchtwater) heeft invloed op zijn gedrag. Jongensbaby’s zullen vanzelf meer aangetrokken worden tot jongensspeelgoed. Ze zullen temperamentvoller zijn en ze schijnen zelfs bozer te reageren als hun speelgoed bijvoorbeeld achter plexiglas wordt gezet dan meisjesbaby’s. Hebben de jongetjes meer contact gehad met testosteron in het vruchtwater dan zijn ze nog temperamentvoller dan jongensbaby’s waarbij het testosterongehalte in het vruchtwater lager was! De echt mannelijke hormonen, zoals testosteron wordt aangeduid, en de echt vrouwelijke hormonen, progesteron, zorgen voor specifiek gedrag.

Andere hersenen

Hersenen zijn gemiddeld genomen bij jongens en meisjes verschillend. Hoewel ik pas ook wel weer ergens heb gelezen dat dit onzin zou zijn. Wie heeft er dus gelijk? Tja, dat laat ik dan toch maar aan de wetenschap over! Het LUMC heeft een interessant artikel hierover online staan!

Meiden ontwikkelen anders dan jongens

Toch is het volgens mij behoorlijk duidelijk dat jongens anders ontwikkelen dan meisjes in het algemeen. Kijk maar eens naar tieners (eind basisschool, begin middelbare school). Meiden zijn dan toch meestal een stuk verder in hun ontwikkeling dan jongens.

Onbewust beïnvloeden

Hoewel we het misschien niet willen, zullen we allemaal toch onbewust wel degelijk het gedrag van onze jongens en meiden beïnvloeden. Je hebt een beeld bij een meisje en bij een jongen, of je dit nu wilt of niet. En ongemerkt zal je je kind hier toch op beoordelen. En dan beken ik meteen dat mijn jongensmoederhart dan in opstand komt. Want als een meisje stoer doet, zal dat helemaal niet raar gevonden worden. Doet een jongen minder stoer en zal hij graag iets doen wat meer bij een traditioneel meisje past, dan is er toch al sneller het oordeel dat het raar is…

Onbewust wordt gedrag toch beïnvloed (jongens en meidenzaken)

Afbeeldingen: Pixabay

Eerder gepubliceerd op mijn oude blog.

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *