Baby spa?

De wellness: wie wil dat nou niet? Fijn voor jou, maar ook voor je baby. Misschien ga je zelf weleens naar de wellness om op te laden. Maar natuurlijk kan je kleintje niet mee naar de gewone wellness. Maar er bestaan ook speciale baby spa’s. Of je maakt gewoon je eigen wellness ritueel thuis voor je zoontje of dochtertje. Wat houdt zo’n baby spa in? En wat zou je thuis kunnen doen?

Wat is een baby spa?

Laten we beginnen met de speciale baby spa. Wat houdt dit nu in? Bij deze baby spa’s kan je baby in zijn eigen badje dobberen met behulp van een zwemring om zijn nekje. Dit wordt ook wel floaten genoemd. Hierdoor blijft je kleintje met zijn hoofdje boven water en verder drijft zijn lichaampje dus vrij rond in het water. Daardoor kan je baby lekker vrij met zijn armen en beentjes bewegen. Er zijn baby spa’s die het combineren met een babymassage. Uiteraard een hele fijne combinatie voor je kindje. Hierbij leer jij hoe je je baby kunt masseren. Fijn, want dan kan je het daarna ook gewoon thuis doen!

Huid-op-huid contact is fijn voor de baby

Voordelen van de baby spa

Met je baby naar de baby spa geeft voordelen.

  • De baby kan zich heerlijk vrij bewegen zonder hinder van zwemmiddelen (op die ring na dan natuurlijk), een luier of slaapzak. Of ze worden vastgehouden en kunnen dan alsnog niet vrij bewegen.
  • Er is huid-op-huidcontact wat een baby nodig heeft (en eigenlijk heeft ieder mens ‘huidhonger’). Dit met name bij een babymassage.
  • Het voelt vertrouwd voor de baby omdat hij het zal herkennen vanuit jouw buik.
  • Het bevordert spierontwikkeling, het immuunsysteem, de ademhaling, de bloedsomloop, de spijsvertering en vergroot de longcapaciteit.
  • Er wordt gesteld dat dit vrije bewegen goed zou zijn voor de emotionele en fysieke groei.
  • In een baby spa is het water op een heerlijke temperatuur en is veilig voor de baby (er zitten dus geen vervelende toevoegingen aan het water).
  • Bij de spa heeft je baby zijn eigen badje (in tegenstelling natuurlijk tot een gewoon zwembad) en deze wordt schoongemaakt na iedere spabeurt. Daarom mag je ook al eerder met je baby naar een spa dan naar een gewoon zwembad.

Nadelen baby spa

Helaas zijn er ook nadelen. Er zijn mensen die zeggen dat het de ontwikkeling zou tegenhouden omdat het de lichaamstaal zou belemmeren. Ook wordt er gezegd dat door de ring het nekje van de baby uit kan rekken en daardoor schade aan de wervelkolom kan ontstaan. Een artikel uit de Libelle vertelt hier meer over. Natuurlijk moet je altijd bij de baby blijven tijdens het floaten. Want geen enkel hulpmiddel is voor honderd procent te vertrouwen.

Vanaf wanneer kan je naar de baby spa?

Als je baby twee weken oud is ben je bij de meeste spa’s welkom. Nu verschilt dat per aanbieder, dus zal je dit even moeten checken. Dit geldt ook voor de maximale leeftijd van de baby. Maar over het algemeen is je baby tot ongeveer een half jaar welkom. Sommige spa’s bieden het ook aan, aan oudere baby’s en gaan bijvoorbeeld tot 9 maanden.

Is een baby spa voor iedere baby geschikt?

Er zijn baby’s die beter niet kunnen gaan. Kindjes die ziek zijn hou je uiteraard thuis. Ook na een vaccinatie ga je even voor de zekerheid niet. Is je baby al moe? Hou ook dan de baby thuis, zodat hij niet nog meer prikkels opdoet. Kindjes met huidproblemen of met andere gezondheidsproblemen kunnen misschien ook beter thuisblijven. In die gevallen raadpleeg je beter eerst het consultatiebureau of je huisarts of je dit nu wel of niet moet doen.

Lekker in bad: net een baby spa...

Voor wie is een baby spa goed?

Eigenlijk voor iedere gezonde baby… Maar vooral ook bij:

  • Slaapproblemen
  • Darmkrampjes
  • Te vroeg geboren kindjes
  • Via een keizersnede geboren kindjes
  • Groeiproblemen
  • Problemen met de luchtwegen

Aangepaste massages mogelijk

Er zijn spa’s met babymassages die ook specifiek de massage kunnen aanpassen aan de problemen die er zijn! Informeer hiernaar!

Wel of niet gaan?

Heb je nu zo je vragen of je wel of niet moet gaan? Overleg gewoon eens met je huisarts of dus op het consultatiebureau. Een aanbieder zal al snel alle voordelen opnoemen. Je arts kan neutraler advies geven!

Thuis wellness voor je baby

Thuis zorgen voor wellness voor je baby kan natuurlijk ook. Het grote voordeel van thuis is immers dat je baby zich relaxter zal voelen omdat hij niet eerst meegenomen moet worden en in een heel andere omgeving is. Lekker badderen en hem zelf een babymassage geven: helemaal goed! Zorg voor een fijne temperatuur zodat je baby het niet te warm of te koud heeft. En geef hem vooral veel liefde, dan is het eigenlijk allemaal al gauw goed…

Afbeeldingen: Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *