Opladen als moeder

Moeder zijn is heerlijk, maar het vraagt ook veel van je energie. Iedere moeder zal het wel herkennen: die vermoeidheid die je parten speelt. En dan maakt het helemaal niet uit of je nu een jongensmoeder, meisjesmoeder of beide bent. Natuurlijk is de ene periode heftiger dan een andere, maar toch. Hoe kan je jezelf weer opladen, zodat je er weer lekker tegenaan kunt?

Even tijd voor jezelf als moeder: opladen maar

Weer even opladen: je zult waarschijnlijk meteen denken dat je dan even tijd voor jezelf nodig hebt. En dat is logisch. Probeer af en toe even tijd vrij te maken om iets te doen waar je energie van krijgt. Nu is het niet voor iedereen mogelijk om meteen erop uit te gaan, omdat je bijvoorbeeld alleenstaand bent en geen partner hebt die wel op de kinderen past. Maar ook tussendoor kan je toch even de tijd nemen om even op te laden. Laat de stofzuiger op die momenten maar even staan en pak gewoon iets wat je energie geeft.

Dus wanneer kan je die momenten pakken?

Die momenten zouden kunnen zijn:

 • Tijdens het middagslaapje
 • Als ze allemaal op bed liggen in de avond
 • Als ze op school zitten
 • Als ze even voor de tv of achter de computer zitten (of we nu willen of niet, die tijd zal er best af en toe zijn…)
 • Met partner: als hij met ze bezig is. (Laat de controle los en pak die tijd voor jezelf! Hij kan het ook echt zelf wel…)

En wat kan je op die momentjes doen?

Wat jou energie geeft is natuurlijk heel verschillend. Maar dingen die je even zou kunnen doen:

 • Even lekker lezen
 • Iets creatiefs doen
 • Juist even je ogen dicht doen…
 • Mediteren
 • Een mooie film of serie kijken (als je dat tenminste echt wel energie geeft…want het kan je ook juist lamlendiger laten voelen!)
 • Beweeg! Bewegen kan heel veel energie kosten, maar ook geven. Zet muziek op en dans even lekker de kamer door, bijvoorbeeld.
Mediteren doet je goed: fijn om zo op te laden

Helemaal opladen? Ga er echt even op uit

Even echt helemaal super opladen kan betekenen dat je ook even echt de tijd voor jezelf nodig hebt. Af en toe even een dag weg mag best. Vraag je partner om dan op te passen of zorg voor een oppas die je echt vertrouwt. Zo ga je het rustigst op stap. Ook fijn trouwens om dat af en toe mét partner te doen en zo aan jullie verbinding samen te werken. Even weer echt tijd voor elkaar doet wonderen! En dingen samen doen verbindt! Plan dit uitje en doe iets echt leuks. Iets waar je met kinderen niet aan toe komt. Lekker een beurs afstruinen, een dagje outlet of ander winkelcentrum bezoeken of wat dacht je van een heerlijke verwendag in een Wellness centrum?

Een leuke hobby vinden

In de avonduren of andere ‘vrije’ momenten iets doen waar je energie van krijgt…Leuk gezegd, maar wat nu als je niks kunt bedenken? Dan wordt het tijd om een hobby te gaan zoeken. Probeer gewoon eens iets uit! Misschien juist iets wat je nog nooit gedaan hebt! Wie weet is het wel hartstikke leuk. Of bedenk juist wat je als kind heel graag deed. Heel vaak blijk je dat in je hart nog steeds leuk te vinden…

Gezond leven

Tja, klinkt saai. Maar eigenlijk valt of staat alles met gezond leven. Niet alleen goed voor de kids zorgen, maar ook voor jezelf. En daarmee zorg je indirect ook goed voor de kinderen. Want die hebben meer aan een gezonde, blije mama! Eet dus zelf ook gezond, beweeg genoeg en probeer zo goed mogelijk te slapen. Zorg voor je lichaam én geest! Niet uren voor die tv hangen dus, maar lekker op tijd ook in bed stappen. En als de kinderen heel erg in de weer zijn in de nacht: misschien moeten jullie dan eens afspreken dat jullie om de beurt een nacht mogen slapen en dat de ander dan ‘dienst’ heeft. Heb je geen partner en iedere nacht is het bal? Wees eerlijk tegen jezelf. Merk je dat je echt geen energie meer hebt doordat je te weinig slaapt? Dan is het tijd voor actie!

Opladen? Zorg dat je goed slaapt (en je kind ook)

Je kind leren slapen

Natuurlijk zou het heerlijk zijn als je kind wel goed zou slapen. Beter voor hem en voor jouzelf. Er zijn veel redenen waarom een kind niet slapen kan. Boos worden heeft geen zin en is alleen maar heel gemeen naar je kind toe. Hij zal het echt niet expres doen en meestal is er ook echt een reden voor waar je kind zelf ook niet gelukkig mee is. Angst, bijvoorbeeld. Of lichamelijke klachten! Probeer dit te achterhalen en er dan ook iets aan te doen.

Advies inwinnen

Advies inwinnen kan bij het consultatiebureau (bij de allerjongsten) en ook online zijn er veel adviezen te vinden. Er zijn slaapcoaches of vraag het eens na bij je huisarts hoe je dit het beste verder kunt aanpakken als je er zelf niet meer uitkomt. Volg hierin ook je gevoel, want niet alle adviezen van deskundigen hoeven te passen bij jouw overtuiging. Zelf heb ik ervoor gekozen dat mijn kind wel bij mij in bed mocht slapen (kies uiteraard wel voor een veilige manier).

Volg je gevoel en je verstand…

En bij een ouder kind ging ik altijd even bij hem liggen tot hij weer sliep, om dan weer gewoon in mijn eigen bed verder te kunnen slapen. Ze laten huilen was voor mij geen optie. Zo had ik bij één van mijn jongens het advies gekregen om hem te laten huilen. Kind bleek echter te reageren op de overgang naar pap (hij had altijd borstvoeding gehad). Toen ik dat heel rustig weer introduceerde ging het opeens wel goed. Ik had daar iets over gelezen en bureau vond het onzin. Maar het werkte dus mooi wel. Want hij sliep meteen goed toen ik de pap niet meer van gewone babymelk maakte. Kijk wat je kind nodig hebt, want dat zal voor ieder kind weer anders zijn. En wat bij de één werkt, werkt bij de ander niet. Natuurlijk gebruik je wel je verstand 😉 en is het zeker wel goed om naar de professional te luisteren.

Zelf bijslapen is ook opladen

Zelf bijslapen kan eveneens fijn zijn. Ideeën hierbij zijn:

 • Ook even slapen overdag als kindlief zijn dutje doet
 • Om en om dus ‘dienst’ hebben, zoals hierboven al gemeld
 • Als de kinderen uit logeren gaan geen wilde plannen smeden, maar juist op tijd naar bed…
 • De kinderen bewust laten logeren om bij te kunnen slapen…

Durf nee te zeggen

Altijd alles volplannen, voor je gezin, werk én andere verplichtingen: gewoon NIET doen! Je holt jezelf voorbij. Dat is niet fijn voor jou, niet voor je gezin en eigenlijk help je daar niemand mee. Want uiteindelijk is je emmertje vol en kán je voor niemand meer iets betekenen. Denk in de eerste plaats uiteraard aan je gezin én jezelf. Heb je er moeite mee om nee te zeggen? Zie je dat je op een bepaald moment nog niks hebt staan en kan je dus geen nee zeggen als iemand dan nog iets van je zou willen?

Plan tijd vrij

Plan dan ook in je agenda tijd voor jezelf of bepaalde dingen met je kinderen of partner in. Dat zijn momenten die dan net zo vast liggen en waar je dus ook niet meer afwijkt! Agenda vol, klaar, er kan niks meer bij!!! Dus ja, ook die tijden dat je even NIKS wilt en alleen maar wilt opladen. Vul het gewoon maar in je agenda in. Alleen jij hoeft te weten waar die tijd voor staat… Maar je tijd is vol. Punt.

Afbeeldingen: Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *