Je staat als moeder eigenlijk altijd ‘aan’. Als je thuisblijft bij de kinderen ben je er daadwerkelijk continue mee bezig. Maar ook als je ergens anders bent zullen de kinderen je eerste prioriteit zijn. Je bent misschien afgeleid door je werk, maar als er thuis iets speelt zal het toch vaak door je hoofd schieten. Je wilt bereikbaar zijn want stel je voor dat de oppas (of kinderdagverblijf/school) belt. En ook in de nacht hoeft je kind maar een kik te geven en je staat naast je bed… Af en toe even bewust de ontspanning opzoeken is zeker geen dom idee. En goed voor jezelf zorgen is goed voor je zoon (kind) zorgen! Want een mama die niet goed in haar vel zit: je kind pikt die energie echt wel op! Tijd voor jezelf is wat je af en toe gewoon nodig hebt! Heb je alleen geen idee wat je eens zal gaan doen? Misschien helpen we je met onderstaande ideeën!

Plan me-time in: want tijd voor jezelf komt niet zomaar

Leuk al die tips die gaan komen, maar je denkt nu misschien zelf al: dat gaat me nooit lukken want daar is helemaal geen tijd voor. Fout! Stel dat je moeder vraagt of je zin hebt om met haar uit eten te gaan. Wat doe je dan? Daar maak je tijd voor. Stel dat je partner voorstelt om samen iets te ondernemen: daar maak je tijd voor (als het goed is…) en dat kan je ook met me-time doen. Dat we daar meer moeite mee hebben komt omdat het puur voor jezelf is en daardoor als egoïstisch overkomt. Zou je het iedere dag de halve dag doen, dan is dat ook echt zo… Maar niet als je af en toe eens even tijd voor jezelf vrijmaakt. En hoe vaak dat af en toe is, dat mag je dan dus even helemaal zelf bepalen. Natuurlijk kan je niet zomaar altijd uren vrijmaken, maar af en toe een daagje voor jezelf moet gewoon kunnen. En meerdere van onderstaande tips kosten je helemaal niks extra aan tijd. Je vult alleen je tijd anders in. Of je nu op de bank hangt te bingwatchen of ervoor kiest om in plaats daarvan een uitgebreid bad te nemen? Maakt natuurlijk niks uit, maar het laatste is wel meer gericht op je echte welbevinden. Zit jij lekker in je vel? Dan ben je een veel leuker mens voor de mensen (en kinderen) om je heen, dus niks egoïstisch!

Een massage: tijd voor jezelf!

Daagje Wellness

Zorg voor een lieve oppas voor je kind of als je met een vriendin gaat dan kan je partner uiteraard thuisblijven voor je kleintje. En ga heerlijk ontspannen bij een Wellness-centrum. Alles staat daar in het teken van ontspanning, dus veel beter dan dit ga je het niet krijgen. Kies eventueel voor extra behandelingen, zoals een massage of wat dacht je van een klankschalensessie? Sluit het geheel af met een heerlijk diner zodat je thuis niet meteen weer hoeft te koken! Lekker hoor! Zie je het niet zitten om bloot rond te lopen? Bij de meeste centra zijn er ook badkledingdagen. Op die dagen moet je dus badkleding dragen. Lees even goed wat hierin de regels zijn. Wat er zijn er ook waarbij je badkleding mág dragen en andere mensen dus ook bloot kunnen zijn. Het is natuurlijk maar net waar jij je prettig bij voelt. Meestal worden deze dagen trouwens badkleding-mag-dag genoemd.

De stad in

Samen met je zus of vriendin de stad in. Heerlijk shoppen (al hoeft dat eigenlijk niet eens, alleen kijken is ook leuk…), terrasjes pakken of gezellige barretjes en even lekker gewoon je eigen ding doen. Heb je grote zoons thuis en mis je de vrouwenpraat aan tafel? Gooi dan nu lekker alle remmen los en klets met je vrouwelijke maatje over alles waar je thuis niet aan toekomt. 😉. Zeker als je als vrouw in een mannengezin behoefte hieraan hebt (wat overigens niet voor alle jongensmoeders geldt…).

Even lekker met vrouwen onder elkaar. 
Ook dat kan tijd voor jezelf zijn.

Neem een bad

Minder tijd maar wel behoefte aan even niks en alleen zijn? Kinderen op bed (als ze nog klein zijn) en iemand in huis die ze in de gaten houdt? Dan is er niks wat je tegenhoudt om lekker languit in bad te gaan liggen. Oké, moet je wel een bad hebben. Zorg dat je een lekkere badschuim of iets dergelijks kunt gebruiken of kies eens bewust voor bepaalde geuren. Hou je wel van extra sfeer? Een paar waxinelichtjes doen wonderen! Zorg dat je telefoon of e-reader op veilige afstand ligt om gevaarlijke situaties te voorkomen, maar je kunt ze dan wel gebruiken om een mooi muziekje te laten afspelen of een verhaal voor te laten lezen! (Op je badrand leggen of vasthouden terwijl je in bad zit is géén veilige afstand!). Grote kids die altijd gewoon naar binnen komen hollen? Nu even niet, dus deur op slot….

Een goed boek

Tijd voor jezelf vinden? Jezelf verliezen in een goed boek: heerlijk! Zorg voor een lekker plekje om je met je boek te installeren. Ben je geen lezer, maar hou je wel van verhalen? Kijk dan eens of een luisterboek iets voor je is. Oren in en niemand heeft er last van! En jij kan ondertussen gewoon je ogen sluiten en je mee laten voeren naar onbekende bestemmingen. Je moet alleen opletten dat je niet in slaap valt en zo een deel van het verhaal mist… Iets lekkers om te drinken en eventueel te smikkelen en het is genieten in optima forma.

Jezelf verliezen in een goed boek: heerlijke me-time!

De natuur in

De natuur doet een mens goed. Of je nu het bos ingaat, de polder intrekt of het strand opzoekt: lekker buiten zijn en de wind met je haren laten spelen is simpelweg ontspannend. De natuur aanschouwen en de dieren druk bezig zien, je gedachten loslaten en even helemaal niks anders dan er zijn. Fietsen is mooi, wandelen nog mooier. Maar het allermooist is in dit opzicht als je echt verblijft in de natuur. Dus je loopt, je kijkt, je bewondert, je staat stil en ga zo maar door. Hoe zullen we het noemen: mindful de natuur in?

Mediteren: dat is zeker tijd voor jezelf!

Een plek in huis maken waar je af en toe je terug kunt trekken om rustig te kunnen mediteren. Een fijne manier om minder stress te ervaren.

Word lid van een vereniging met leuke mensen

Altijd al willen dansen? Hou je van sporten of is toneelspelen echt iets voor jou? Kies een vereniging die iets aanbiedt wat je graag doet of altijd al hebt willen doen. Alleen dán is het geen verplichting maar echt iets voor jezelf. En omdat je lid bent van de club, staat het ook vast in je agenda! Geen smoesjes, maar gaan! Dat is toch anders als je naar de sportschool gaat, daar ben je vrijer maar daardoor ligt de kans veel meer op de loer dat je afhaakt!

Tijd voor jezelf is geen verplichting!

Ga ik toch nog even iets zeggen voordat het artikel afgerond is. Jij bepaalt alleen zelf waar je behoeften liggen. Laat je niet aanpraten dat je iets MOET doen voor jezelf. Er zijn vrouwen die het juist niet fijn vinden om alleen weg te gaan en veel liever lekker met de kids bezig zijn. Die juist in de stress raken als ze weg moeten bij hun kinderen vandaan. Ben jij zo’n vrouw? Heerlijk! Lekker doen wat jij wil. Want dan zit je immers lekker op je plek én in je vel en dat was toch waar het om te doen was.

Tip

Bij De Genietcoach kan je meer lezen over zelfliefde en aanverwante zaken.

Afbeeldingen via Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *