Of je nu een jongensmoeder boek leest of rondstruint op forums van kindersites: met enige regelmaat kom je de vraag tegen of het erg is om moeder te zijn van alleen jongens. Of anders gezegd: om vrouw te zijn in een mannengezin. Mijn eigen ervaring is daarin heel positief: ik vind het heerlijk, dat jongensgezin van mij. Maar goed, ik ben niet iedereen en er zullen ook vrouwen zijn die er misschien minder blij mee zijn. Mag ik niet over oordelen, dat is immers iets heel persoonlijks. Wat zou je in die gevallen kunnen doen om toch aan je ‘vrouwelijke’ trekken te komen, als je het gevoel hebt dat je daarin tekortkomt?

Niks mannengezin: jij bent er ook nog!

Allereerst zou ik dan willen zeggen dat de term mannengezin eigenlijk best vreemd is. Natuurlijk snappen we allemaal wel dat het over de kinderen gaat. Maar toch: jij bent ook deel van dat gezin en als moeder dus echt geen man. Wat ook meteen inhoudt dat het huis geen puur mannenhol hoeft te worden, want het is ook jouw huis. Hou jij van roze en de kerels vinden het vreselijk? Jammer dan, verf lekker een bepaalde plek waar jij vaak bent roze. Een deel van de woonkamer of de keuken of juist je slaapkamer. Ook de badkamer is hier prima geschikt voor. Of kies hier of daar voor mooie, vrouwelijk accessoires. Zolang je niet het hele huis roze pimpt kunnen ze er niks tegenin brengen 😉.

Eigen momenten

Voor iedereen is het belangrijk om zich af en toe te kunnen terugtrekken en even tot zichzelf te komen. Ook voor jou. En juist die momenten zou je dan ook kunnen pakken om met iets echt vrouwelijks bezig te zijn. Naast een heerlijk bad met een rozengeurtje (😉) zou je ook kunnen denken aan uren trutten met je make-up, als je daar gelukkig van wordt natuurlijk.

Vriendinnendag

Laad jezelf op door regelmatig met je vriendinnen op stap te gaan. De stad in of ergens lekker eten en die onderwerpen met elkaar bespreken waar je thuis niet aan toekomt. Zijn er ander soort uitjes die je graag zou willen doen, maar waar die kerels van je echt niet met je naar toe gaan? Prima, geen probleem, dan onderneem je die op je vriendinnendagen.

Geen paniek

Maar toch zou ik willen zeggen: laat je niet gek maken. Als je wel een dochter had gehad, had het misschien wel helemaal niet zo anders geweest. Want wie zegt dat zij wel met je achter de make-up tafel had willen zitten of blij had geworden van een prinsessenjurkje? Alle kinderen zijn uniek, of ze nu een jongen of een meisje zijn. Wie zegt dat jouw jochie niet blij wordt van een mooi prinsenpakje 😉? Of niet met je mee naar de stad wil? Heb je hem dat al weleens gevraagd? Wat ik eigenlijk wil zeggen: ieder gezin is uniek en probeer juist het mooie in jullie eigen gezin te zien en te waarderen. Maken de mensen je bang met uitspraken als ‘jongens zijn niet attent’ of ‘jongens trekken meer naar de familie van hun partner’? Wie zegt dat? Omdat dat per ongeluk weleens gebeurt? Maar hoeveel meisjes hebben juist hoog slaande ruzie met hun moeder? Hoeveel zoons zijn juist heel lief voor hun moeder en zullen juist alles voor haar doen? Het gaat om jullie band en die is uniek! Ongeacht of we het nu over een zoon, dochter, vader of moeder hebben! En je kinderen zijn niet verantwoordelijk voor jouw leven. Die verantwoording draag je echt zelf. Heb je ergens behoefte aan: dan zorg je er zelf voor. Ga op stap. Onderneem de dingen die je mist. Maar leg dat nooit op de schouders van je kind!

Ik word lekker verwend

Mijn standaardopmerking als iemand vraagt hoe het nu is tussen alleen mannen: ‘Heerlijk, want als enige vrouw word ik lekker verwend.’ Met een grote grijns om het lekker luchtig te houden, maar wel gemeend. Want heerlijk is nog te zacht uitgedrukt. Ik ben meer dan supergelukkig met dat gezin van mij!

Afbeeldingen: Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *