Je kind is jarig en natuurlijk hoort daar een kinderpartijtje bij. Zeker bij je oudste kind vraag je je misschien af hoe je dat nu aanpakt. Blijf je thuis of ga je ergens heen? Hoe maak je het origineel of kan je juist beter voor iets kiezen wat vertrouwd is voor je kind? Hoeveel kinderen nodig je uit? Kortom: hoe organiseer je een kinderfeestje?

De leukste feestartikelen koop je eenvoudig online
Leuke feestartikelen kopen is niet ingewikkeld, maar maakt het feestje wel af. De artikelen die je kunt gebruiken bij het versieren van je huis of juist leuke spelletjes om te spelen, maar ook knutselwerkjes met een thema: je vindt het allemaal online, bijvoorbeeld bij Suus Kinderfeestjes. Lekker makkelijk vanuit huis besteld en er is van alles voor een bepaald thema te vinden! Lekker handig dus! Misschien kan je zelfs eerst eens hierheen gaan om inspiratie voor een thema op te doen!
Wat kun je doen op een kinderfeestje?
Het lijstje wat je kunt doen op een kinderpartijtje is natuurlijk grandioos lang. Wat je jezelf vooral af moet vragen is waar je je kind een plezier mee doet. Het is zijn of haar feestje en dus moet het in de eerste plaats voor je kind leuk zijn. Maar het moet ook wel gewoon te betalen of te regelen zijn. Wil je ergens heen met tien kinderen, dan heb je bijvoorbeeld toch een aantal auto’s nodig om er te komen. Is dat te regelen? Is het financieel wel te doen? Bedenk dat het helemaal niet zo groots hoeft! Je kunt een verjaardag heel leuk maken door gewoon het thuis extra leuk te maken. Zeker jonge kinderen hoeven helemaal niet ver weg! Maar uit ervaring weet ik ook dat je ook met tienplussers prima een verjaardag thuis kunt vieren, als je maar met iets origineels op de proppen komt!
Kinderfeestje thuis?
Een kinderfeestje thuis kan ontzettend leuk zijn. Zeker bij kleuters en iets ouder is het prima te doen. Bedenk dat voor kleuters een partijtje sowieso al spannend is. Je zorgt voor een leuk programma en dat hoeft ook al helemaal niet ingewikkeld te zijn. Door het een feestelijk tintje te geven is het eigenlijk voor de kleintjes al spannend genoeg. Voordelen bij een thuisfeestje zijn:
- Als een kindje naar huis wil, is het geen probleem
- Het is goedkoper
- Je hebt geen vervoersprobleem
- Je kunt het programma aanpassen aan hoe het verloopt. Vinden de kinderen iets erg leuk, dan laat je ze gewoon wat langer daarmee bezig zijn. Je kunt zo veel en vaak aanpassen als je zelf wilt
- Je kunt zelf goed in de gaten houden of er bepaalde behoeften zijn (bij allergieën bijvoorbeeld)
Kinderfeestje buiten
Je kunt met de kinderen ook wel ‘thuis’ blijven, maar wel lekker naar buiten gaan. Je organiseert dan zelf bijvoorbeeld een speurtocht door de wijk, je gaat een paar speeltuinen af of je maakt er een leuk tuinfeestje of parkfeestje van. Maar je blijft in de buurt van ‘thuis’ en bijvoorbeeld eten doe je dan ook gewoon thuis. Een leuke middenweg tussen een thuisfeestje of een weggaan-feestje.

Weg gaan met een partijtje
Uiteraard zitten er ook leuke voordelen aan wel weggaan met een feestje. Zoals:
- De kinderen worden professioneel vermaakt (als je echt voor een arrangement ergens kiest)
- Je hebt iets te doen, waar je zelf niet veel voor hoeft te doen
- Je hebt geen troep thuis
- De kinderen breng je weer direct naar huis na je uitstapje, waardoor je thuis gelijk helemaal klaar bent
Groot nadeel is hierbij toch vaak het financiële stukje. En het stukje vervoer erheen.
Betaalbare kinderfeestjes
Een kinderfeestje hoeft eigenlijk helemaal niet duur te zijn. Wil je wel iets speciaals voor je kind, dan kan je ook een hele andere kant opzoeken. Niet door te zoeken naar het meest bijzondere feestje bij een aanbieder (waar je gewoon meer voor kwijt bent), maar door eens op zoek te gaan naar leuke ideetjes wat je thuis kunt doen. Op internet kan je heel veel ideetjes opdoen voor spelletjes op scoutingsites. Hier zitten vast ook leuke spellen bij welke je gewoon thuis kunt doen of in het park, Kost weinig, maar is wel weer net origineler dan alleen maar thuis achter een spelcomputer duiken of naar een film kijken met popcorn… Een ouderwets partijtje met koekhappen en flesje poepen: dat was ooit het standaard feestje. Maar is misschien juist wel heel origineel om dat nu te doen.
Originele kinderfeestjes
Originaliteit is dus zeker leuk om in de gaten te houden. Hoewel: wil je kind graag een herhaling van het feestje van vorig jaar? Prima, gewoon doen! Maar als je toch graag iets nieuws wilt: je kunt uiteraard via internet veel ideeën op doen. Laat je kind ook eens meedenken. Of doe een oproep op forums op internet. Dan kan je ook hele leuke dingen te horen krijgen. Zoals al eerder aangegeven zijn scoutingsites prima bronnen om inspiratie op te doen. Of vraag het eens bij vrienden of via Facebook. Zeker bij mensen die uit andere streken komen, kunnen ideeën naar voren komen die bij jouw kinderen en hun vriendjes nog niet gedaan worden!
Hoeveel kinderen uitnodigen op een verjaardagsfeestje?
Kijk vooral naar je kind! Het ene kind wordt heel gelukkig van veel kinderen om zich heen, de ander wordt er juist doodongelukkig door. Je hoeft niet te doen wat anderen doen! Wil je toch graag een richtlijn: nodig dan zoveel kinderen uit als dat je kind oud geworden is. Hou er wel rekening mee, als je weg gaat, dat je vervoer moet hebben voor het aantal kinderen wat je uitnodigt!

Wie vraag je op een kinderfeestje?
Eigenlijk een open deur: de vriendjes en vriendinnetjes van je kind. Maar soms stuit je dan op een dilemma: je kindje wordt overal gevraagd, maar jij kan nooit zoveel kinderen uitnodigen! Heel vervelend, want je wilt niemand voor het hoofd stoten. Toch zal je dan keuzes moeten maken. Laat je kind meedenken! Heb je best nog wel een plekje over? Denk dan juist ook eens aan het kindje wat nooit ergens gevraagd wordt! Tip: breng de uitnodigingen rond in plaats van ze te laten uitdelen op school. Dat is minder sneu voor de kinderen die niet uitgenodigd worden!
Vanaf welke leeftijd een kinderfeestje?
Vanaf welke leeftijd kinderen een partijtje vieren zal per school verschillen. Hier is het de gewoonte om het vanaf het vijfde jaar toch wel te doen. Als ze vier zijn, zitten ze nog niet op de basisschool, maar in het eerste jaar worden ze toch vaak al op andere feestjes gevraagd. Dus is het vrij logisch dat je zoon of dochter ook een feestje wil geven als het jarig is.
Hoelang duurt een kinderpartijtje?
Soms hebben ouders de neiging om een feestje toch vooral lang te laten duren. Alsof dat het feest groter maakt. Het is echter eerder andersom. Zeker bij kleintjes. Dan is een uurtje of twee (tot drie) lang zat. Je kunt beter moeten stoppen als het nog leuk is, dan dat je echt niet meer weet hoe je ze moet vermaken, met geruzie en gezeur als resultaat. En ze eerder naar huis brengen doe je ook niet zo snel. Worden ze ouder, dan kan je best wat langer aanhouden. Kijk dan vooral naar wat je gaat doen! Ga je ergens heen, dan staat er vaak al een tijdsbestek bij.
Wat regel je voor een kinderfeestje?
Of je nu weggaat of thuisblijft: er zijn van die dingen die eigenlijk voor ieder feestje gelden:
- Maak of koop leuke uitnodigingen!
- Zorg voor lekker eten en drinken. Eten hoort er eigenlijk wel een beetje bij, maar als je dat niet ziet zitten: gewoon niet doen!
- Maak een draaiboek. Niet om je daar nu stipt aan te moeten houden, maar wel dat je weet wat je nu nog kan gaan doen…
- Leuke uitdeelzakjes die de gasten krijgen als ze weer naar huis gaan: je hoeft ze niet vol te stoppen met snoep. Je kunt er ook wat kleine leuke artikeltjes in doen
- Zorg voor assistentie! Als je partner er niet bij kan zijn, vraag dan iemand anders. Is er met een kind iets aan de hand, dan is het wel heel fijn als er meer handen aanwezig zijn om de andere kinderen te helpen (in de gaten te houden).
Afbeeldingen: Pixabay