Een speurtocht lopen, bijvoorbeeld met een kaart.

Een speurtocht is ontzettend leuk om te doen tijdens een kinderfeestje. En eigenlijk ook gewoon voor iedere leeftijd. Uiteraard pas je de manier van een speurtocht houden aan, aan de leeftijd van de kinderen. Maar je kunt het ook een thema geven welke de jarige en zijn vrienden aanspreekt. Speurtochten kan je kant-en-klaar kopen! Of je verzint alles zelf. Je doet het ouderwets met krijt of lintjes, of je doet het op een interactieve manier. Hierbij 15 ideeën en extra tips.

Hoe geef jij de route aan bij een speurtocht?

Een speurtocht organiseren

Voor het kinderfeestje van je kind iets verzinnen is niet altijd eenvoudig. Maar inmiddels ben je al wel zover dat je weet dat het een speurtocht gaat worden. Leuk, maar hoe pak je dit aan? Allereerst zal je moeten weten wat voor soort speurtocht je wilt organiseren. Hieronder vind je 15 ideeën voor het soort speurtocht wat je kunt maken. Zorg dat je op tijd begint! Zet je echt een speurtocht uit met lintjes, knijpers of pijltjes? Doe dit dan niet al lang van tevoren. Dan is de kans kleiner dat er al dingen door ‘leuke mensen’ verwijderd zijn. Nog mooier als er iemand net voor jullie vertrekt en de tocht dan pas uitzet! Ga je aan de hand van foto’s of andere aanwijzingen de tocht laten lopen? Check dan nog even van tevoren of alles nog klopt. De aanwijzing ‘ga links bij de rode deur’ wordt een probleem als die deur net groen geverfd is!

Waar hou je rekening mee bij een speurtocht?

Zorg dat je geen speurtocht gaat houden die veel te moeilijk voor de kinderen is. Maar ook niet te simpel, want dat is voor de kids ook echt niet leuk. Verder hou je rekening met de leeftijd van de kinderen (maar dat is natuurlijk ongeveer hetzelfde), met hoeveel kinderen je het feest viert (dus of het allemaal wel haalbaar is en/of in hoeveel groepen je het verdeeld) en zorg dat je genoeg hulp hebt. Iedere groep moet immers een begeleider hebben (als je in groepen werkt). Zorg voor genoeg eet- en drinkmomenten en pauzes, zodat de kinderen ook even lekker hun eigen gang kunnen gaan of juist even kunnen uitrusten. Uiteraard moet je ook op de tijdsduur letten. Hoelang duurt het kinderfeestje, hoe ver kan je dus de tocht maken en kunnen de kinderen dit ook aan?

Speurtocht langs speeltuinen

15 ideeën voor een unieke speurtocht!

 1. De speeltuinspeurtocht: lekker eenvoudig met pijltjes of lintjes een tocht door de woonwijk, waarbij iedere speeltuin wordt aangedaan.
 2. Opdrachten speurtocht: De speurtocht wordt aangegeven met pijlen op de stoep (met krijt) en tussendoor worden er opdrachten gegeven. Opdracht uitgevoerd? Dan krijgen ze iets lekkers, bijvoorbeeld. Of de opdrachten moeten eerst uitgevoerd worden en dan volgt de volgende aanwijzing (dan hoeven er dus geen pijltjes gezet te worden).
 3. Fotospeurtocht: de kinderen krijgen foto’s mee. Bij iedere foto staat een aanwijzing. Moeten ze dus wel eerst de plek vinden waar die foto is gemaakt. Bijvoorbeeld een foto van een huis en dan moeten ze na dat huis rechtsaf.
 4. Thema speurtocht: geef de opdrachten of/en de aanwijzingen een thema mee. Uiteraard een thema wat past bij de jarige.
 5. Via WhatsApp: geef de richting aan door contact met elkaar te houden via WhatsApp. Zorg voor opdrachten waarbij ze de antwoorden moeten doorgeven via WhatsApp. Klopt het antwoord? Dan krijgen ze de volgende aanwijzing. En anders niet…
 6. Een speurtocht kopen: zelf even geen inspiratie? Er zijn kant-en-klare speurtochten te koop, die je gewoon standaard kunt kopen. Met een draaiboek. Nu alleen nog zelf een route verzinnen. Maar de opdrachten en het verhaal erom heen is dan al voor je verzonnen. Een speurtocht kopen kan je bij Suus Kinderfeestjessshop. Ze verkoopt leuke speurtochten die met een thema te maken hebben, zoals ridders, dinosaurus, politie en boeven, jungle, smikkelspeurtocht, circus, voetbal en nog veel meer (ook echte meidenthema’s trouwens).
 7. Een speurtocht op maat laten maken: je kunt zo’n speurtocht ook laten schrijven op verzoek bij geWILde teksten. Vertel waar je kind van houdt en met hoeveel kinderen je het wilt doen. Je krijgt een draaiboek met opdrachten en manieren hoe je dit kunt toepassen. Het enige wat jij zal moeten doen is de tocht uitzetten, want dat gaat nu eenmaal niet op afstand… Mail mij via wil@gewildeteksten.nl.
 8. Dropping: eigenlijk is een dropping dat je de kinderen ergens dropt en dat ze dan zelf terug moeten zien te komen. Zet de kinderen in de auto met blinddoeken, zodat ze echt niet weten waar ze zijn. Of ga naar een onbekende plek. Alleen bij een dropping speurtocht betekent het uiteraard dat ze via een speurtocht dus terugkomen. Dit kan naar huis zijn, of naar een plek waar jullie zijn. Dat kan ook meteen een restaurantje zijn waar jullie ter afsluiting met elkaar eten. Uiteraard is het wel verstandig om te zorgen dat er toezicht is. Zorg dus dat er een volwassene met de kinderen meegaat. Verdeel je de kinderen in meerdere groepjes (met ieder groepje 1 volwassene) dan heb je er meteen een extra wedstrijdelement bij.
 9. Kralenspeurtocht: iedere kleur kraal geeft een richting aan. Doe de kralen aan een ketting, die de jarige om heeft, bijvoorbeeld. Zorg dat er iets is wat aangeeft bij welke kraal jullie zijn. Dit kan een haarclip zijn of een wasknijper. Of misschien heb je wel een mooie broche die hiervoor dienen kan. Vooral leuk voor de kleintjes.
 10. Waar ligt de schat? De piratenschatkaart, maar dan door de woonwijk heen. Uiteraard met een echte schat, die ze moeten vinden ter plekke.
 11. Foto- of filmopdrachten. Tijdens de speurtocht krijgen de kinderen opdrachten om foto’s van voorwerpen te maken of een filmpje. Verdeel de kinderen in groepjes om er zo een wedstrijdelement van te maken!
 12. Paasspeurtocht: is het feestje net voor Pasen? Dan is eieren zoeken natuurlijk een prachtig item
 13. Truth or dare: om de beurt moeten de kinderen een opdracht doen om verder te komen met de speurtocht. Ze mogen kiezen uit een eerlijk antwoord geven of een opdracht uitvoeren.
 14. Spoorzoekertje: op zich zijn alle speurtochten natuurlijk een spoorzoeker, maar je kunt het nog letterlijker maken. Zet een echt spoor neer met voetstappen. Uiteraard moeilijk te realiseren…of je moet in de sneeuw lopen! Of op een verlaten strand… Even zoeken…of je knipt gewoon voetstappen uit en zet die op de gekste plekken neer…
 15. Met de app! Er zijn manieren om gewoon met een app of bijvoorbeeld met Google Maps een route te laten lopen. Troovie is zo’n app. 

Veel plezier! Zorg wel voor de juiste begeleiding, om het veilig te houden.

Ideeën voor een speurtocht

Afbeeldingen: Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *