Zelfliefde is belangrijk, ook voor jou, lieve jongensmmoeder.

Zelfliefde klinkt misschien nog altijd raar in je oren. Toch is dit wel de deur naar meer zelfvertrouwen, meer energie krijgen, lekkerder in je vel zitten en meer van dit soort fijne zaken. En weet je: zit jij lekker in je vel, dan geef je die fijne energie ook door aan je kind! Dus ook voor jou, als moeder, is zelfliefde belangrijk. Hoe leer je van jezelf houden?

Waarom zelfliefde belangrijk is

De kracht van zelfliefde mag je niet onderschatten. Je geeft jezelf daarmee precies dat wat je nodig hebt. Je kritische stemmetje kan je er veel beter mee de baas zijn en jezelf respecteren in plaats van continue naar beneden halen geeft je zoveel rust. Positieve energie kan rijkelijk vloeien en daarmee komen we ook meteen uit bij de vraag die misschien in je opkomt: is zelfliefde niet gewoon puur egoïstisch? Nee dus, want zelfliefde zorgt misschien in de eerste plaats dat het met jou goed gaat, maar je kunt op die manier ook iedereen om je heen laten genieten van jouw positieve energie. Je zult veel meer met compassie om kunnen gaan met je dierbaren en al die andere mensen die je ontmoet, omdat je die liefde van binnen voelt! Omgezet naar jouw situatie als jongensmoeder: jouw zonen varen er ook wel bij! Heb je dochters? Natuurlijk, die net zo goed ;-).

Tip 1: Niemand is perfect

Besef dat niemand perfect is en dat dat oké is. Dus ook jij hoeft niet alles altijd goed te doen. Van je fouten kan je leren, dat wel. Maar je hoeft jezelf er niet om te veroordelen. Moeilijk? Bedenk dan eens hoe je zou reageren als je zus of vriendin hetzelfde had gedaan. Waarschijnlijk had je haar dan opgepept met allerlei uitspraken als dat het allemaal zo erg niet is en het de beste kan overkomen en ga zo maar door. Zie jezelf als je beste vriendin en veroordeel jezelf dus ook niet!

Blij zijn met jezelf! Goed voor jou én de mensen om je heen.

Tip 2: Je mag er zijn

Iedereen verdient respect en heeft recht op zijn eigen leven. Ook jij. Je bent niks minder dan wie dan ook!

Tip 3: Wees lief voor jezelf

Zorg dat je met liefde met jezelf omgaat. Dus ook jij verdient vrije tijd, goed eten, tijd voor jezelf en ook jij mag gewoon om hulp vragen. En heb je een baaldag? Nou ja, kan gebeuren. Lekker op tijd naar bed, even heerlijk met een goed boek op de bank en morgen weer vrolijk verder…

Tip 4: Wees leuk voor jezelf

Een aanvulling op bovenstaande. Ik las bij Bloei!, in een boekje van haar, de opmerking dat je leuk voor jezelf moet zijn en niet alleen maar lief. Want dan heb je soms de neiging om te weinig aan te pakken. Even heel vrij vertaald. De neiging om op de bank te kruipen en er niet meer vanaf te komen. Ben je dan leuk bezig voor jezelf? Neuh. Dus wees lief, maar let wel op dat het geen zelfmedelijden wordt! Daag jezelf lekker uit om leuke dingen te gaan doen!

Tip 5: Praat positief

Dat is niet alleen goed om te doen als het over jezelf gaat, maar in zijn geheel. Positief de dingen benoemen maakt alles veel mooier. En daarmee geef je jezelf een fijne energie cadeau.

Tip 6: Spreek jezelf liefdevol toe in de spiegel!

Kijk jezelf regelmatig in de ogen in de spiegel en zeg oprecht dat je van jezelf houdt. Er bestaan zelfs cursussen en dergelijke wat ze spiegelwerk noemen. Heel krachtig, dus misschien iets voor jou? Maar er zijn ook boeken die je hierover kopen kunt. Een prachtig middel om in 21 dagen naar een gelukkiger leven te gaan. Het boek Spiegelwerk van Louise Hay vind je bij Bol.com. De cursus vind je hier. Op het moment van schrijven kan je deze zelfs gratis volgen, maar of dat zo blijft weet ik natuurlijk ook niet… Zelf wel gedaan en vind de combinatie van video’s, werkboek én meditatie mooi werken.

Jezelf liefdevol toespreken in de spiegel helpt om zelfliefde te leren

Tip 7: Jezelf vergeven

Misschien wel de moeilijkste als je gebukt gaat onder schuldgevoelens. Maar zo belangrijk: jezelf vergeven. Mensen maken fouten. Dat doen we allemaal. Probeer jezelf te vergeven voor die fouten die door je hoofd blijven malen. Lukt het je niet om hier zelf een uitweg in te vinden, probeer dan eens met iemand (vrienden of een coach) hierover te praten. Vaak kan dit al een heel andere blik creëren op alles wat gebeurd is. En anders kan zeker een coach of andere hulpverlener je helpen om een uitweg hierin te vinden. Rust in jezelf doordat je jezelf vergeven hebt is een groot goed!

Tip 8: Sta achter de dingen die je doet

Als je dingen doet waar jezelf eigenlijk niet achter staat, is het logisch dat je niet blij met jezelf bent…Probeer dicht bij jezelf te blijven!

Tip 9: Dankbaarheid

Dankbaar in het leven staan geeft opnieuw iets heel positiefs, waardoor je jezelf nog fijner voelt. Noteer iedere dag, bijvoorbeeld, dingen waar je dankbaar voor bent. Doe je het voordat je gaat slapen dan kan het zomaar helpen om met een goed gevoel je bed in te stappen. En daarmee vergroot je ook weer de kans om met een goed gevoel wakker te worden…

Voel zelfliefde en zit beter in je vel!

Tip 10: Wees trots op jezelf

Hetzelfde kan je doen met de dingen die over jezelf gaan. Schrijf iedere dag op waar je trots op bent wat je die dag hebt gedaan. Er is altijd wel iets te bedenken! Benadruk ze maar!

Meer weten over zelfliefde?

Op mijn andere site, genietcoach.nl, heb ik meer geschreven over dit onderwerp. Natuurlijk kan je ook genoeg leesvoer vinden over dit onderwerp, bijvoorbeeld bij Bol.com.

Afbeeldingen: van Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *