De naam van je baby kiezen kan heel leuk zijn, maar ook behoorlijk stressvol. Want je zadelt je kind wel zijn leven lang met die naam op! Waar let je dan ook op als je een naam verzint voor je zoon (of dochter natuurlijk)? En hoe ga je nu om met vernoemen? Wil je dit wel, helemaal niet of ga je voor iets er tussenin? Wij geven je tips!

Waar let je op bij het kiezen van een naam?

Hoewel we in dit artikel vooral stil willen staan bij het vernoemen van je kind, toch ook even algemene tips voor het kiezen van een naam. Want ook bij vernoemen zijn dit belangrijke punten om naar te kijken!

  • Luister naar de naam, ook in combinatie met de achternaam. Hoe klinkt het dan?
  • Zorg dat voor- en achternaam samen niet tot iets grappigs (bijvoorbeeld) wordt. Soms kan iets ook geschreven heel mooi staan, maar als je het uitspreekt kom je erachter dat er toch wel iets heel vreemds naar voren komt.
  • Uiteraard mag de naam niet tot pesterijen leiden.
  • Als je kind straks groot is, is zijn naam dan ook nog leuk? Namen met ‘je’ erachter, bijvoorbeeld, zijn minder leuk als je groot bent! Hansje kan je toch echt beter gewoon Hans noemen. Als hij klein is, zal je hem dan toch wel gewoon Hansje kunnen noemen, maar officieel heeft hij dan een naam waar hij gewoon mee voor de dag kan komen.
  • Nog een klein puntje van aandacht: wat zijn de initialen samen? Zelf heet ik WC door te trouwen met een ‘C’. Heb ik geen problemen mee, maar kan me voorstellen dat het als kind niet fijn is! Ik kan altijd nog mijn meisjesnaam pakken als het me wel zou storen. Die keuze heb je als kind ook niet.
  • Een ingewikkelde naam kan heel mooi zijn, maar bedenk wel dat je kind er moeite mee heeft om te schrijven en vooral dat hij (of zij) iedere keer opnieuw zijn naam zal moeten herhalen… Dat kan behoorlijk vervelend worden.
  • Hou de namenlijsten in de gaten of leg je oor te luister bij mensen met kleine kinderen. Welke namen komen vaak voor? Wil je dat je kind met 5 naamgenoten in de klas zit of toch maar juist liever niet?
  • Mag je uitverkoren naam wel voor de wet? Waarschijnlijk wel want in Nederland mag bijna alles. Ongepaste namen mogen niet en achternamen mogen niet als voornaam gebruikt worden. Nu zijn er natuurlijk namen die zowel als voor- en als achternaam voorkomen. Die zijn uiteraard wel toegestaan.

Ga je vernoemen?

Of jij je kind wel of niet vernoemd is natuurlijk enkel en alleen een persoonlijke keuze, maar er zijn wel degelijk voor- en nadelen hierin te bedenken. We zullen er hier eens nader naar kijken.

Waarom vernoemen?

Vernoemen kan je uit gewoonte doen of omdat je heel bewust iemand ermee wilt ‘eren’. Dit kan gewoon één van je ouders zijn, maar ook een ander persoon die je heel na staat. Regelmatig worden kinderen ook vernoemd naar een dierbare die papa of mama mist. Vernoemen enkel en alleen omdat de omgeving dat verwacht? Kies vooral een naam die jullie fijn vinden voor je kind! Niemand anders bepaalt de naam dan jullie als ouders.

Een echte familienaam

Is er een echte familienaam dan kan het mooi zijn om die traditie voort te zetten. Alleen wordt het minder fijn als er daardoor vijf mensen met exact dezelfde voor- en achternaam in de familie (of in het dorp!) voorkomt. Om het weer even op mezelf te betrekken. Ik ben getrouwd met een man waarvan er qua naam nog twee voorkomen in het dorp. Hierdoor hebben de mannen allemaal een bijnaam. Dat het ook wel eens verwarrend is, mag duidelijk zijn. Wil je dit liever niet, maar wel vernoemen? Verzin dan een roepnaam die lijkt op de echte naam en gebruik de oorspronkelijke naam enkel als doopnaam.

Ouderwets

Een andere valkuil is dat je opgescheept zit met een naam die behoorlijk uit de tijd is. Soms kan dat juist heel veel charme hebben. Maar het tegenovergestelde kan uiteraard ook. Kies dan ook niet zomaar klakkeloos voor de naam, denk er echt over na. Vind je het toch te oubollig klinken, maar wil je wel vernoemen? De truc met een andere voornaam kan je uiteraard ook nu toepassen.

Doopnaam en roepnaam

Je wilt vernoemen omdat je dat een fijn idee vindt maar de naam op zich vind je niet echt mooi als roepnaam? Zoals al eerder gemeld kan je er dan voor kiezen om de naam enkel als doopnaam te gebruiken. Dit komt heel vaak voor. Ook nu heb je dan nog meerdere opties:

  • Je maakt een variant op de naam. Stel dat Gerardus de doopnaam is en als roepnaam gebruik je Gerry of Gerald.
  • Twee doopnamen? Door deze op een leuke manier samen te laten smelten krijg je een roepnaam. Cornelis Johannes kan dan Ceesjan worden.
  • Je kiest voor een heel andere roepnaam, die je ook als tweede (bijvoorbeeld) doopnaam gebruikt. De naam die je je kind geeft kan dan dus van alles zijn. De persoon die je wilt vernoemen heet bijvoorbeeld Hendrikus. Je noemt je zoon graag Franky. Je zou dan als doopnaam Hendrikus Francis kunnen gebruiken en zo je kind een heel eigen naam geven en toch ook vernoemen.

Wat is gewoon?

Vroeger was het heel standaard dat kinderen vernoemd werden. Ik heb weleens begrepen dat het dan om en om qua families ging. Dus eerst de vader van de vader, dan de moeder van de moeder (bijvoorbeeld). Of dat overal zo ging, durf ik niet te zeggen. Die tijd ligt al lang achter ons en dat je een eigen variant of een extra naam aan de doopnaam plakt (en dus een andere roepnaam creëert) is al heel lang gewoon. Gelukkig maar, want zo krijgen we veel meer variatie in de voornamen.

De naam van een broer of zus krijgen

Nog een puntje om mee te nemen: je baby vernoemen naar een eerder overleden kindje kan je beter niet doen. Dit kan voor je kind voelen alsof hij als vervanging van de ander fungeert. Een voorbeeld hiervan kan je vinden bij Tijdgeest-magazine.

Afbeeldingen: Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *