Een tienerfeestje organiseren is toch echt wel anders dan een kinderpartijtje regelen. Je hoeft nu echt niet meer aan te komen met suffe spelletjes of een speurtochtje naar de speeltuin. En die puber van je bepaalt graag zelf wel wat het gaat doen. Maar natuurlijk kan je best meedenken of je puber dit artikel laten lezen 😉. Want natuurlijk kan er veel meer dan alleen maar vrienden uitnodigen en dan zien we wel hoelang ze blijven…

Tot welke leeftijd geef je een kinderfeestje?

Vaak stoppen partijtjes zodra kinderen de basisschool verlaten. Vrienden worden wel uitgenodigd, maar vaak belanden ze dan toch met z’n allen achter de tv of een spelcomputer. Op zich niks mis mee, maar natuurlijk kan er veel meer dan dat! Heeft je puberzoon (of -dochter) zin in een leuk feest, maar wil het wel iets anders dan alleen maar met elkaar in huis hangen? Wij geven je een aantal ideetjes in dit artikel!

Wat kan je doen op een tienerfeestje?

Allereerst zal je iets moeten verzinnen waarbij de jarige het zelf echt goed keurt. Nu is dat altijd al zo, natuurlijk, want het is immers zijn of haar feestje. Maar een puber is daarin toch nog meer uitgesproken dan een kleuter. Laat hem of haar hierin juist de leiding nemen en laat je puber zelf zijn ideeën aandragen. Jij bepaalt vervolgens of het ook haalbaar is. Een beetje omgekeerd als wat je misschien gewend was. Misschien was jij wel altijd degene die met ideeën kwam en moest je kleintje alleen even bedenken of hij of zij dat wel leuk vond? Uiteraard kan je wel helpen met ideetjes als je kind er niet uitkomt of er zelf om vraagt. Of heb je ergens iets heel leuks gehoord? Vertellen mag altijd! Maar geef je kind het gevoel dat hij zelf de touwtjes wat dat betreft in handen heeft. Bepaal jij, dan heb je grote kans dat je kind het niks vindt en er echt niet aan mee gaat doen. Uiteraard afhankelijk van de aard van je puber…maar er zijn tieners die echt hun kop in de wind gooien! Wat je kan doen is eigenlijk een hele waslijst en vooral afhankelijk van de interesses van je kind. Blijf je thuis en maak je het gewoon gezellig en dat is het? Laat je de vriend(inn)en blijven slapen? Ga je op pad met het stel? Het kan allemaal!

Wat is leuk om te doen als je 12 wordt?

Als je 12 wordt zit je in de meeste gevallen in groep 8. Misschien is het dan een leuk idee om het verjaardagsfeestje te combineren met een afscheidsfeestje (beetje afhankelijk van de periode waarin je kind jarig is). Een leuke disco vinden kinderen vaak wel leuk en dat kan gewoon thuis. Of je huurt met nog meer ouders een zaaltje en vieren daar de verjaardagen van jullie kinderen in 1 keer. Dan heb je direct meer financiële ruimte en kan je misschien zelfs kiezen voor een echte DJ met bepaalde extra’s. Een survivaltocht wordt ook leuk gevonden door deze leeftijd. Of bezoek een museum wat leuke activiteiten aanbiedt voor die leeftijd. Nemo in Amsterdam kunnen veel oudere kinderen wel waarderen, of wat dacht je van het Archeon in Alphen aan den Rijn? Niet te kinderachtig, veel te doen en zeker niet saai. Een ander idee is een sportvereniging vragen of je daar een les kunt volgen met de kinderen. Zeker funsporten zoals windsurfen of mountainbiken kunnen rekenen op enthousiaste kinderen.

Ideeënfeestje 12 jaar thuis

Blijf je toch liever thuis maar wil je niet dat ze alleen maar naar een beeldscherm turen? Bedenk eens met je kind wat het echt leuk vindt om te doen en kijk of er mensen zijn die hier workshops van aanbieden. Nodig zo iemand dan uit voor het feestje! Of ga met elkaar aan het koken om het daarna lekker met elkaar op te eten.

Gamen op een puberfeest

Wat is leuk om te doen als je 13 of 14 wordt?

Natuurlijk ontwikkelt iedere puber zich anders én liggen de interesses op andere vlakken. Bij deze leeftijd is het fijn voor ze als jij als ouder er niet meer de hele tijd met je neus bovenop zit. En als ze dan toch graag met een zak chips voor de buis hangen, geef ze de ruimte maar. Maar natuurlijk kan er meer… Een nacht lang gamen wordt ook vaak wel erg leuk gevonden…

Wat is leuk om te doen als je 15 of 16 wordt?

Tja, op die leeftijd kan je je maar beter echt niet meer laten zien. Dat wordt echt niet meer gewaardeerd. Maar blijf maar wel gewoon in de buurt, want dat is misschien toch nog wel verstandig. Ook al vertrouw je je kind volledig, het punt is vaak dat het helemaal niet het eigen kind is wat er een puinhoop van maakt. Maar de gasten nemen opeens onbekende vrienden mee, bijvoorbeeld. Of ze ruien jouw kind op om toch maar iets te doen, waar jij nog van had gezegd dat het niet mocht. Onder groepsdruk kan het behoorlijk moeilijk zijn om toch vol te houden. Natuurlijk mag je dat wel verwachten…maar dan nog. Ga je ergens heen met deze pubers, dan hebben ze jou misschien opeens wel nodig als vervoerder. Spreek duidelijk af met je puber dat je dat wel wilt, maar dat je dan dus ook wel ertussen loopt. Of als je dat juist niet wilt en ze iets gaan doen, waarbij jij ook echt niet nodig bent (bijvoorbeeld een les in windkarten op het strand), in welk strandhuisje je dan zit. Hoewel je juist bij laatstgenoemde de rol van fotograaf op je zou moeten nemen… Iets actiefs doen kan gewoon heel leuk zijn voor deze gasten. Of lekker dansen kan uiteraard ook.

Karten is superleuk voor pubers

Ideeënfeestje voor 17-jarigen

Goed, laatste jaartje voordat de drank om de hoek komt kijken en je er niks meer over te zeggen hebt… Maar op deze leeftijd zijn ze er echt wel aan toe om nu ook echt zelf alles te mogen regelen. En dus laat je ze ook alles zelf regelen. Tot het waarschuwen van de buren aan toe… Wat je grote puber zou kunnen doen?

  • Sporten bij een vereniging/aanbieder, zoals windsurfen, windkarten, kanoën, wildwaterkanoën, mountainbiken, vliegeren op het strand
  • Survival
  • Klimpark
  • Tuinfeest
  • Natuurlijk gewoon thuis naar een film kijken of gamen
  • Naar de bioscoop

Afbeeldingen: Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *