Je zoon zit op de bank te hangen en doet niets anders dan een beetje dreinen en zeuren om jouw aandacht. Reden van dit gedrag: hij verveelt zich! Wat moet je daar als moeder nu mee? Hem lekker laten vervelen en er geen aandacht aan schenken, moet je hem helpen om iets te verzinnen of zelfs met hem samen iets gaan doen? Hoe pak je dit nu aan?

Vervelen is niet erg!

Allereerst is het belangrijk om te weten dat vervelen helemaal niet verkeerd is. Het schijnt zelfs goed te zijn voor je kind. Het is een deel van zijn ontwikkeling en hij leert zo om zichzelf te vermaken. En daarmee om zelf tot leuke ideeën te komen, vindingrijk te zijn of noem het creatief zijn. Door verveling kan een kind zijn fantasie de vrije loop laten en zo tot nieuwe ideeën komen. Problemen worden zo geleerd op te lossen en het kind zal leren om zelf op ontdekking te gaan. Dat hij hier ook van leert zal vast niet moeilijk zijn om te snappen.

Zelfstandig spelen

Nu denk je misschien dat jij hem moet vermaken. Zoals gezegd is vervelen niet erg én er is nog iets waarom jij niet meteen hoeft op te springen om hem te entertainen. Zelfstandig spelen is noodzakelijk voor een kind om te leren. Net zo goed als dat hij met anderen moet leren spelen. Is je kind alleen aan het spelen? Helemaal prima en ook niet zielig ofzo. Je kind kan zo rustig zijn eigen ding doen, tot rust komen of bijvoorbeeld zelf tot oplossingen komen. Juist door alleen te spelen kan hij zelf op zoek gaan naar manieren om bepaalde dingen te doen en voor elkaar te krijgen. Je snapt vast wel dat ook dit juist goed voor hem is!

Laat hem zelf het antwoord vinden

Verveelt je kind zich en vraagt hij jou om hulp? Probeer hem te helpen door hem zelf de oplossing te laten vinden. Stel vragen als ‘wat zou je leuk vinden om te gaan doen’ of ‘waar word je meestal blij van?’ Zo zorg je ervoor dat hij zelf tot een oplossing weet te komen en kauw jij niet alles voor.

Samen spelen

Natuurlijk is het heerlijk voor je kind als jij met hem speelt. En ja, ook die aandacht hebben ze nodig. Dus je mag ook de boel de boel laten en samen met hem iets gaan doen. Aandacht is iets wat je kind zeker nodig heeft en wat is er fijner dan merken dat je papa of mama het fijn vindt om met jou samen te zijn! Alleen dat is al goud waard. Maar dat is niet hetzelfde als je kind continue vermaken. Je hoeft (of eigenlijk je moet) niet alles voor hem te beslissen en te regelen. Daar leren ze niks van. Eigenlijk geef je je kind zelfs mee dat het zelf niet tot oplossingen kan komen. Waarmee je het gevaar loopt dat hij ook als volwassene denkt dat hij altijd anderen nodig heeft om iets te kunnen.

Hoe stimuleer je hem?

Natuurlijk kan je er wel voor zorgen dat je zoon gestimuleerd wordt om zelfstandig te spelen door hem een uitdagende omgeving aan te bieden. Hierbij let je op de volgende punten:

  • Zorg voor een fijne plek waar hij lekker zijn gang kan gaan. Een speelhoek in de kamer, op zijn eigen slaapkamer of misschien heb je wel de luxe van een speelkamer.
  • Voorkom dat er te veel speelgoed ligt. Dit leidt af en daardoor zijn er veel kinderen die juist niet tot spelen overgaan.
  • Zorg voor spelmateriaal dat past bij de leeftijd. Niet te ingewikkeld én niet te kinderachtig dus.
  • Probeer materialen aan te bieden waarbij de kinderen echt hun eigen fantasie kunnen gebruiken. Natuurlijk is een grote LEGO-doos met een bepaald thema prachtig. Maar de losse bouwblokken van LEGO zorgen dat je kind veel meer zijn eigen fantasie kan laten gaan. Bij de themadozen kan hij het maar op één manier gebruiken!
  • Je kind mag best even op een beeldscherm. Sterker nog: je kind zal hier zeker vaardig in moeten zijn en spelenderwijs leren is zeker aan te raden. Het is immers iets wat men bij veel beroepen en op school nodig heeft. Alleen zorg dat je kind niet te lang op een scherm zit. Ook niet als hij zich verveelt! Zelf actief bezig zijn is nu eenmaal belangrijk en gewoon leuk. Je kind leert er hele andere dingen van. Ook goed voor zijn motoriek trouwens als hij beweegt in plaats van vooral zitten achter een schermpje.
  • Geef je knul aandacht door interesse te tonen in wat hij doet zonder dat jij het spel overneemt. Je luistert dus naar zijn verhaal, maar gaat niet zeggen dat hij het misschien beter zus of zo kan doen.

Wat doe je als je kind echt niet alleen kan spelen

Weigert je kind om zelf te gaan spelen? Dan kan je proberen om eerst wel mee te spelen en steeds minder je erin te mengen. Gaat hij eenmaal op in zijn spel, dan heeft hij misschien niet door dat jij eigenlijk niet veel meer doet. Probeer dit dan zo af te bouwen tot hij alleen speelt. Een volgende stap kan zijn dat je op een andere plek in de kamer gaat zitten.

Als je kind zich vaak verveelt

Komt je kind er vaak niet uit wat hij kan gaan doen als hij zich verveelt? Je zou met je zoon samen eens kunnen bedenken wat hij allemaal leuk vindt en dit opschrijven. Weet hij niks te doen, dan kan een blik op die lijst hem misschien wel helpen om een idee te krijgen. Een ander idee is om van alle activiteiten een kaartje te maken en die in een doos te doen. Je kind kan dan een kaartje trekken uit de doos en dan kan hij dit gaan doen.

Zit hem iets dwars?

Natuurlijk kan ‘niks willen doen’ ook te maken hebben met zich niet lekker voelen of er is iets wat hem dwars zit. Vaak zal je als ouder wel doorhebben als er meer speelt dan alleen maar vervelen. Uiteraard is het dan belangrijk dat je hierbij stilstaat. Aandacht geven is dan juist wel wat je kind nodig heeft. Kijk of je uit hem kan krijgen wat er aan de hand is. Bij het ene kind helpt het al om gewoon rechtstreeks te vragen wat er scheelt. Bij de ander kan je andere technieken nodig hebben. Even samen wat drinken en dan voor je neus weg vragen hoe zijn dag was, bijvoorbeeld.

Te weinig uitdaging!

Een andere reden dat een kind zich verveelt, kan te maken hebben met te weinig uitdaging hebben. Daarmee komen ze in een soort negatieve spiraal terecht. Je zou het een beetje kunnen zien als een bore-out. Te veel prikkels is niet goed, maar te weinig ook niet. Het maakt je lusteloos en je wordt er steeds minder gemotiveerd door. Daag je kind uit om dingen te ondernemen. Laat hem naar leuke (sport)verenigingen gaan of zoek eens vaker vriendjes op.

Afbeeldingen van Gisela Merkuur via Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *