Zoon en hond: een gouden combinatie.

Misschien vraag je je als jongensmoeder weleens af wat je nu mag verwachten van je zoon. Je wilt je zoon en dochter bijvoorbeeld gelijk behandelen, maar je ziet toch ook wel duidelijk dat er verschillen zijn tussen een jongen en een meisje. Moet je daar rekening mee houden of toch niet en ze juist hetzelfde behandelen? Moet je zoon meehelpen bij het huishouden of toch niet? Hoe pak je dit aan?

Jongens en meisjes zijn gelijk

Ik hoop dat deze uitspraak in deze tijd ten overvloede is, maar natuurlijk zijn meiden en jongens gelijk. Verwachten dat je dochter van alles voor je moet doen en je zoon hoeft dat niet, zou ronduit belachelijk zijn. Dus vanuit dat oogpunt laat je uiteraard je zoon ook gewoon klusjes voor je doen en geef je hem zijn eigen verantwoordelijkheden.

Maar jongens en meisjes zijn verschillend…

Ook dat klopt. Hoe graag mensen ook alles over één kam zouden willen scheren: er zitten wel degelijk verschillen tussen jongens en meiden. Maar gelukkig nog meer in individuen op zich… Ja, natuurlijk moet je er rekening mee houden dat een jongen gemiddeld genomen meer energie wil kwijtraken en wilder zal zijn. Maar dat heeft helemaal niks te maken met geen huishoudelijke taken te hoeven doen.

Zoonlief helpt papa wel

Misschien heeft je man ook dingen die je zoon voor hem zou kunnen doen en laat je je dochter jou helpen. Op zich leuk bedacht, maar eigenlijk geven we daar toch wel een beetje mee aan dat een man een specifieke rol zou moeten ‘spelen’ en de vrouw een andere. Was dat niet waar we nu juist vanaf wilden? En nee, dat gaat ook weer niet in tegen bovenstaande dat er verschillen zijn tussen jongens en meiden. Want een meisje kan net zo goed graag haar papa willen helpen en juist klusjes in de tuin willen doen (bijvoorbeeld). Wil je je zoon meegeven dat ook hij gewoon zichzelf mag zijn en hem niet al standaard in een rol duwen? Dan kan je beter niet de verdeling op die manier maken. Wil hij liever klusjes voor papa doen? Prima. Maar anders is het ook net zo prima als hij jou helpt met koken, schoonmaken of wat dan ook.

Je eigen slaapkamer opruimen: prima manier om meehelpen bij het huishouden te stimuleren

Waarom laat je je kind klusjes doen?

Je zoon (of dochter) laten helpen is goed voor zijn ontwikkeling en hoeft dus helemaal niet af te hangen van hoe druk jij het hebt. Door hem taken te geven stimuleer je zijn zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Want jij stelt immers vertrouwen in hem! Natuurlijk pas je de taken wel aan, aan wat hij aankan. En als het om de verzorging van dieren gaat, dan check je wel of hij het ook goed doet. Liefst zo dat je kind dat niet doorheeft… De gezondheid van het huisdier mag hier immers nooit onder lijden.

Je laat je zoon meehelpen bij het huishouden: goed bezig!

Maar buiten het rollenpatroon en de gelijkheid om, is het gewoon slim om je zoon ook bij het huishouden te betrekken. Hij heeft daar zelf alleen maar profijt van als hij op zichzelf gaat wonen. Hij weet dan immers meer af van de dingen die nu eenmaal altijd moeten gebeuren in een huishouden. Het is toch wel fijn als je kan koken als je op jezelf gaat wonen en voor een eventuele partner trouwens ook. Als je gewend bent om dingen op te ruimen in plaats van alles maar neer te gooien en moeders ruimt het wel op… Trouwens, volgens een onderzoek van Harvard zou een kind wat meehelpt in huis taken vaker tot een goed einde brengen, succesvoller zijn en ook meer empathie tonen.

Welke klusjes kan je laten doen?

Maar wat zou je je zoon kunnen laten doen? Dat hangt in de eerste plaats af van de vaardigheden van je kind en zijn leeftijd. Ieder kind ontwikkelt zich in een ander tempo, dus bedenk goed wat jouw kind zou kunnen. Blijkt iets te simpel of te ingewikkeld? Pas dit dan aan!

Meehelpen bij het huishouden is goed voor je kind

Meehelpen bij het huishouden kan op deze manieren

Voor de allerkleinsten (tot 4 jaar) kan je bij meehelpen bij het huishouden denken aan:

  • Speelgoed opruimen (in het begin samen met jou)
  • Schoenen netjes op zijn plek zetten
  • Afval netjes weggooien
  • Kleren in de wasmand doen

Bij kleuters:

  • Het eten van het huisdier neerzetten (maar jij zorgt dus dat het gebeurt)
  • Speelgoed opruimen
  • Tafel helpen afruimen
  • Af en toe de eigen slaapkamer (met jou) opruimen

Middenbouw Basisschool:

  • Tafeldekken
  • Helpen met afwassen en afdrogen of de vaatwasser helpen uitruimen
  • Helpen met was ophangen

Bovenbouw Basisschool:

  • Zelf zorgdragen voor de eigen slaapkamer (dus opruimen)
  • Boodschappen doen en/of opruimen
  • Eigen lunchtrommeltje vullen
  • Stofzuigen

Ook ouder kunnen ze meehelpen bij het huishouden (of eigenlijk: juist!):

Natuurlijk kan een puber op zich met alles helpen en je kunt nu je kind ook meer verantwoordelijkheid geven. Daarnaast kan je nu ook aan je kind vragen om af en toe eens te koken, de hond uit te laten of de eigen was op te vouwen. Zoals gezegd leert je zoon hier alleen maar van!

Afbeeldingen: Pixabay

Bronnen: CJG Rijnmond

Auteur: Wil Cats

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *