Moeder en zoon

Je hebt misschien wel vaker iets gehoord over de bijzondere band die jongens met hun moeder hebben. Hoe zit dit nu eigenlijk? Zijn dit maar praatjes of bestaat er echt zoiets als een bijzondere relatie tussen moeder en zoon?

Hoe belangrijk is een moeder voor haar zoon?

Een moeder is voor iedere pasgeboren baby bijzonder. Dat kan ook niet anders want de baby is immers in zijn geheel afhankelijk van zijn (of haar) moeder. Dat is met een meisje natuurlijk net zo goed als met een jongen. De wereld van de kleine wordt steeds groter en zachtjes aan zal je als moeder je kind los moeten gaan laten. Tot zover natuurlijk een duidelijk verhaal.

Moeder en zoon relatie: mooi!

Ik trouw met mama

Eén van de dingen waar het hart van een jongensmoeder van kan smelten is de opmerking van haar zoon (die vaak voorkomt trouwens) dat hij later met haar wil trouwen. Mannen en mama’s: natuurlijk zijn er allerlei gradaties in relaties en is de één mooi en de ander juist helemaal niet… Maar bij een gezonde relatie zal er sprake zijn van een prachtige band. Er wordt gesteld dat meisjes zich sneller ontwikkelen, waardoor de verstrengeling met mama sneller losser zal zijn. Maar ook het verschil in gender wordt als reden aangegeven. Als ik om me heen kijk valt het me wel op dat meisjes vaak echte vaderskindjes zijn… Dus misschien zit daar ook wel iets in. De rivaliteit tussen moeder en dochter zou ook een reden kunnen zijn dat de band tussen zoon en moeder anders is. Want een zoon is immers geen rivaal. Al met al zouden dit redenen zijn waarom de band tussen moeder en zoon anders is.

Wat is een gezonde relatie tussen moeder en zoon?

Een gezonde relatie tussen een moeder en zoon is er één waarbij de moeder haar kind ook los kan laten. Waarbij de moeder niet haar zoon claimt en er wanhopig alles aan doet om toch maar nummer 1 bij hem te blijven. Je ziet nog weleens dat vooral moeders waarbij een partner ontbreekt, de neiging hebben om dat gemis bij de zoon vandaan te halen. Dat dit niet gezond is voor de zoon mag duidelijk zijn. Vaak zie je ook dat het zorgen en beschermen wat zo’n moeder blijft doen over kan slaan in manipuleren. Alles om toch maar die zoon daar te houden: aan je denkbeeldige navelstreng zeg maar… De rol van vader is dan ook hierin van belang. Vader heeft de taak om het kind meer de wereld in te sturen.

Moederskindje of moederszoon

We kennen allemaal wel de uitdrukking moederskindje. En dat iets erin niet echt positief klinkt, dat voelen we ook vast allemaal wel aan. Natuurlijk is het prachtig als een kind (of wat ons artikel betreft dus een zoon) heel goed met zijn moeder omgaat. Betekent het echter dat de jongen of zelfs de man volledig afhankelijk is van zijn mama, dan gaat er ergens toch iets mis. De jongen kan zich niet echt losmaken van zijn moeder. Als er iets gebeurt zal hij juist bij haar uithuilen, ook als het om een ruzie met zijn partner gaat. Dat zijn vriendin moeite heeft met zijn adoratie voor zijn moeder, kunnen ze vaak niet snappen. Dat de moeder dus eigenlijk ook de plek van zijn partner inneemt, komt niet in hem op. Is er ruzie tussen vrouw en moeder, bijvoorbeeld, dan zal hij de neiging hebben om het voor zijn moeder op te nemen. En moeder, die het ook waarschijnlijk verwacht dat haar kind zo loyaal is naar haar toe of het in ieder geval heel normaal vindt, zou zomaar extra claimgedrag kunnen vertonen. Al met al geen gezonde relatie dus. Een fijne relatie opbouwen met een partner zal zo heel moeilijk worden.

Een moeder blijft belangrijk.

Als er een slechte relatie is dus moeder en zoon

Maar een slechte relatie tussen moeder en zoon is net zo goed geen fijne start voor een eigen liefdesleven. Het beeld wat het kind/de man van een vrouw heeft is immers in de eerste plaats ingekleurd door het gedrag van de moeder. Heeft de man geen respect voor zijn moeder, dan is de kans vrij groot dat hij ook geen respect heeft voor zijn vrouwelijke partner. Het zou ook zelfs zo ver kunnen gaan dat hij ook moeite krijgt met zijn eigen vrouwelijke energie. Omdat vrouwelijke energie gericht is op gevoelens, kan dit eveneens veel problemen met zich meenemen.

Mannen en hun moeder volgens geleerden

Bij Psychologies.be staat een artikel over dit onderwerp. De geleerden zijn het er hierover eens dat een krachtige moeder-zoon relatie belangrijk is voor volwassen relaties mits deze ook op een goede manier losgelaten wordt. En daar is de rol van de partner ook belangrijk bij. De man zal zijn vrouw hierbij moeten helpen omdat het voor haar een hele klus is om haar zoon zomaar los te laten.

Trots zijn als moeder op je zoon (en andersom mag natuurlijk ook!)

Mooie sieraden voor moeder en zoon

Natuurlijk blijft de band tussen kind en ouder het hele leven dierbaar en bijzonder. Wil je dit graag tot uitdrukking brengen, dat je zoveel om je kind of ouder geeft? Een mooi moeder-zoon sieraad kan dan een prachtig idee zijn. Of geef als vader je vrouw als kraamcadeau een mooie ketting met een jongenshoofdje, met zijn naam erop.

Bronnen:

Ontmoet de kracht van je vrouwzijn,

Psychologies.be

Afbeeldingen: Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *