Broer en zus spelen samen

Het ene gezin is gezegend met allemaal jongens, terwijl de buurvrouw (bijvoorbeeld) alleen met meiden hun huishouden delen. Is dat toeval of zit er iets anders achter? Toevallig kwam ik er pas een artikel over tegen en besloot eens te kijken wat hier allemaal over verteld wordt.

Erfelijk bepaald

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Newcastle zou het een erfelijke kwestie zijn die bepaald of je een zoon of dochter krijgt. Omdat het chromosoom van de man bepaalt of je kind van het mannelijk of vrouwelijk geslacht is, zou je dus zijn familielijn moeten bekijken en zo zou je kunnen bepalen waar je meer kans op maakt… Volgens dit onderzoek is er namelijk bewezen dat het erfelijk bepaald is hoeveel X- en Y-chromosomen je man kan aanmaken. En daarmee dus ook hoeveel kans jullie maken op een zoon of dochter.

Meer zussen of meer broers?

Heeft je man dus meer zussen dan maak je meer kans op een dochter. Heeft je man juist alleen broers, dan…inderdaad, dan maak je meer kans op zoons. Hmm, mag ik daar even heel sterk aan twijfelen als ik even heel dicht bij mij in de familie kijk?

Allemaal meiden

Bij ons in de familie was mijn vader de enige zoon en hij had drie zussen. Goed, ook hij kreeg 1 zoon, maar wel 4 dochters. Dat zou dus nog wel kunnen kloppen. Alleen: mijn broer kreeg 5 zoons en geen meiden! Kleine kanttekening: hij heeft 1 kleinzoon en 5 kleindochters. Dus ehm… Tja. En wat mezelf betreft. Mijn schoonvader had 1 broer en 1 zus, dus dat gaat gelijk op, min of meer. Hij had zelf 1 zoon (yep, mijn vent) en 2 dochters. Maar wij hebben dus 4 zoons. Dus ik zou niet al te stellig uitgaan van dit onderzoek als je een goede inschatting wilt maken of je een zoon of dochter krijgt 😉.

Andere studies

Op een Belgische site kwam ik tegen dat er zelfs een studie zou zijn die beweert dat grote ouders meer zonen krijgen en mooie ouders meer dochters. Ja hoor, zo lust ik er nog wel een paar! Daar wordt dan een evolutionaire eigenschap aan verbonden. Verder zijn er onderzoeken geweest die het neerlagen bij zaken als voedseltekort of klimaatverandering. Maar een Zweeds onderzoek heeft het grootschalig aangepakt en stelt na 90 jaar onderzoek dat het allemaal puur toeval is. Heb toch de neiging om daar meer voor te voelen…En jij?

Bronnen: VRT.be, Zwangerenportaal.nl

Afbeeldingen: Pixabay

Eerder gepubliceerd op mijn oude blog.

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *