Als jongensmoeder vraag je je misschien weleens af wat nu jouw rol is voor je zoon en wat de rol van de vader is. Zijn er verschillen in jullie rollen? Heeft je zoon een papa nodig, of kan jij die rol prima zelf invullen?

Papa’s zijn onmisbaar

Soms denken vrouwen nog weleens dat mannen eigenlijk best te missen zijn. Als vrouw rooien we het prima zelf… Tot op zekere hoogte is dat ook zo. Natuurlijk kunnen we zelf voor de kinderen zorgen, ze overladen met onze liefde en ook prima zelf voor de financiële middelen zorgen. Een lik verf of iets met elektriciteit: ook voor dit soort klussen hoeft er echt geen man in huis te zijn. Allemaal waar. En toch: toch gaan we zo ontzettend voorbij aan de man op zich. Papa’s zijn er zeker niet voor niets. Onmisbaar zijn ze dus, dat bewijst namelijk een onderzoek van de universiteit van Montreal in Canada, volgens Nieuwsblad.be.

De rol van papa

Niet alleen zonen, maar ieder kind heeft een papa nodig (rustig maar, uiteraard ook een mama, maar daar twijfelt niemand aan…). In het onderzoek werd een papa muis na drie dagen weggehaald en de kleine muisjes werden vergeleken met muizen die zowel papa als mama om zich heen hadden. Wat opviel was dat het stofje oxytocine bij de muizen met beide ouders meer aanwezig was dan bij de muizen zonder vader! Dit stofje maak je bijvoorbeeld aan als je geknuffeld wordt of bij een vrijpartij. Het is een stof die verbonden is met ‘je goed voelen’. Ook waren de muizen zonder vader minder op hun gemak bij ander gezelschap en zelfs asocialer!

Grenzen verleggen

Vaders zijn belangrijk om kinderen de wereld te laten ontdekken. Doordat ze meer hun grenzen durven te verleggen, zullen ze minder angstig zijn. En daar komt ook het makkelijker leggen van contacten vandaan. Met andere woorden: papa is er om uitgedaagd te worden en grenzen te verleggen, mama helpt juist meer bij de emotionele ontwikkeling. En ook het zorgen zit nu eenmaal meer in de genen van de vrouw… Een kind heeft beide nodig en zal zich normaal gesproken aan beide ouders evenveel hechten.

Rolmodellen

Bij jongens zal er een soort sprong gemaakt worden van jouw vrouwenwereld naar de mannenwereld. Thuis (waar toch vaak de vrouw de meeste zorg op zich neemt), maar ook op het kinderdagverblijf, is hij toch vooral omringd door vrouwen die voor hem zorgen. Wordt hij ouder, dan komt hij steeds meer op plekken in contact met de mannen. Je zoon heeft mannen nodig om zijn eigen identiteit te kunnen ontwikkelen. Hij beseft echt wel dat hij anders is dan jij. Voorbeelden hoe je als man je gedraagt en kunt zijn, zijn dan ook nodig. Pas als ze echt met mannen omgaan kunnen ze dit ontdekken. Op afstand blijft het veel vager. Een toevallige man die voorbijkomt is leuk, maar daarmee snapt je zoon nog niet hoe deze man omgaat met de wereld…

Wat is de rol van de moeder?

Maar wat moet jij dan met die zoon van je? Natuurlijk heeft je zoon jou ook nodig. Als steun in zijn rug, zijn veilige haven, bijvoorbeeld. Weten dat ze altijd bij je terecht kunnen. Maar ook jouw knuffel, ook al doen ze stoer! Natuurlijk pas je je hierbij aan, aan dat wat hij aangeeft. Want ergens komt er een leeftijd dat hij echt niet meer als een klein kind behandeld wil worden. Beetje met hem stoeien kan een fijn alternatief zijn. Wat ook fijn is voor een zoon is jouw verhaal over zijn papa of mannen in het algemeen. Uiteraard de positieve verhalen, zodat je zoon trots kan zijn dat hij een man is. Als hij alleen maar geklaag hoort over kerels: je snapt vast wel dat je kind daar gevoelig voor is en dat dat hem echt niet gaat helpen.

Wat is de rol van vader voor zijn zoon?

Een vader die veel onderneemt met zijn zoon geeft automatisch al van alles aan zijn zoon mee. Waar vrouwen graag uitleggen en praten zullen mannen vooral graag doen. Is er iets aan de hand? Mama wil praten, papa gaat over tot actie. Uiteraard even kort door de bocht… Goed, samen met papa op pad dus en leren door te doen. Een fijne tijdsbesteding én je zoon leert er veel van. Nu hoeven dat helemaal geen bijzondere uitjes te zijn, want samen iets in huis doen is eveneens samen bezig zijn. Als vader je zoon uitdagen om iets te ondernemen is ook een goed plan. Zo leert hij steeds meer en kan hij de wereld ontdekken. Let wel op dat de stappen die genomen worden niet te groot zijn. Dat zal je zoon juist frustreren. Juist door succes te kunnen ervaren zullen ze hun zelfvertrouwen vergroten.

Als er geen papa is

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom er in een gezin geen vader (meer) is. Heb je dan nu een probleem? Natuurlijk is een eigen papa het meest fijne voor je kind, maar ook andere mannen kunnen eventueel die rol op zich nemen. Stuur je kind lekker met opa erop uit, jouw broer, de buurman of welke man dan ook die je vertrouwt. Zolang hij maar echt kennis mag maken met de mannenwereld komt het vast goed.

En dan de seksuele voorlichting nog…

Natuurlijk kunnen we als moeders best het één en ander weten en vertellen, maar niet uit eigen ervaring. Wat zou jij denken als een man jou wel even vertelt wat een menstruatie met je doet? Of hoe jij je als vrouw voelt tijdens bepaalde hoogtepunten 😉. Je zou hem toch spontaan de deur wijzen? Het lijkt me logisch dat je zoon dat toch liever van een manspersoon hoort. In ieder geval dat hij weet dat hij met zijn vragen bij een man terecht kan. Want alle ins en outs weet jij echt niet!

Bronnen:

Kinderjeugdtherapie Utrecht

Nieuwsblad.be

Afbeeldingen via Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *