Soms komt de vraag langs wat je nou je zoon kunt laten doen. Pas werd het me echt rechtstreeks gevraagd, dus besloot ik daar eens een aantal ideeën over op te schrijven! Natuurlijk is ieder mannetje anders en zal hij misschien niet alles leuk vinden, maar mijn ervaring is wel dat veel jongens dit soort dingen echt wel leuk vinden. Dus verveelt je zoon zich of wil je hem eens iets anders aanbieden? Kijk dan maar eens bij dit lijstje!

Jongens en autootjes: vaak een gouden duo

Alles met wielen

Veel kerels hebben iets met wielen. Hier was dat in ieder geval wel zo. Of het nu een auto was, een motor, een fiets of gewoon een loopauto. Maar ook in het klein: autootjes zijn zeker geliefd. En haha, het was zelfs een speelgoedbuggy. Niet om een pop in te vervoeren, maar wel om er hard mee door het huis te gaan hollen… Je kunt hier op meerdere manieren iets mee doen. Maak een mooi wegparcours door de kamer. Dwars over de vloer, de bank of wat dan ook. Dit kan je doen door gewoon houten treinrails te gebruiken als weg. Of plak het af met afplaktape! Een ander idee is een groot speelkleed met een wegparcours erop en die kan je neerleggen als je kind spelen wil.

Slopen

Ik heb ooit gelezen dat het niet raar is dat jongens vaak dingen kapot maken. Dat is niet omdat ze dat willen, maar ze willen ontdekken hoe iets werkt. Nu kan je van dat gegeven gebruik maken en je kind een oud apparaat geven wat al kapot is. Hij mag lekker het ding slopen! Dus in plaats van het in elkaar te zetten, mag hij het vakkundig uit elkaar halen. Is je kind al groot genoeg, dan met gereedschap. Leuk om te slopen, maar ook interessant om te kunnen zien hoe het apparaat er van binnen uitziet en misschien zelfs wel om te ontdekken hoe het dan dus werkt (afhankelijk van welk apparaat je geeft, uiteraard).

Pief paf poef

Oké, je wilt je kind niet leren dat schieten leuk is. Maar of je nu wilt of niet, vaak maken ze dan wel een geweer van een takje of een keukenrol (bijvoorbeeld). Ik snap waarom je ervoor zou kiezen om dit soort dingen te verbieden. Maar aan de andere kant maak je dingen die je verbiedt alleen maar interessanter en je kunt, als ze ouder worden, er prima bij uitleggen wat er in het echt fout aan is. Zelf heb ik meer moeite met al die gewelddadige games. Maar achter elkaar aanhollen en pief paf poef schreeuwen vind ik toch minder erg. En een leuk spelletje vinden ze het zeker weten wel. Maar goed, dat is natuurlijk een heel persoonlijke keuze.

Hutten bouwen

Hutten bouwen is leuk! En dat kan juist prima binnen, op een regenachtige dag. Geef ze dekens en de vrijheid om het over de tafels en stoelen te gooien. En dan lekker mogen eten in de hut, een dekentje in de hut om erin te dutten of een boekje te lezen. Kamperen in je woonkamer: leuk toch!

Blauwe lichten

Nog zo’n ding wat veel zoons leuk zullen vinden: alles met blauwe zwaailichten. Politie, brandweer, ambulance, alles is leuk en spannend. Je kind kan er uren mee spelen in het klein, maar je kunt ook de open dagen in de gaten houden die de brandweer of politie bij jou in de buurt houden. Een bezoekje aan musea die over deze onderwerpen gaan is ook een prima idee. Overigens hoort daar ook legerzaken bij! Want ook dat fascineert de meeste jongens wel.

Spelende jongens: met een bal lukt dat zeker

Ballen maar

Spelen met de bal zullen veel zoons leuk vinden. Voetballen is leuk, maar er zijn ook nog genoeg andere balsporten. Of gewoon lekker overgooien als ze kleiner zijn. Geef je kind een bal en vaak zijn ze er uren zoet mee. Zeker als jij gezellig met ze meedoet.

Bouwen met LEGO

Bouwen en jongens gaan hartstikke goed samen. LEGO is daarbij een heerlijk voorbeeld. En vergeet dan eens die prachtige themadozen, maar ga juist eens voor grote dozen met enkel de blokjes en eventueel wat poppetjes enzo. Dan kan je kind helemaal naar eigen inzicht bouwen en zijn eigen fantasie laten gaan. Wel zo leerzaam ook!

LEGO is heerlijk speelgoed voor jongens

Technisch speelgoed

In hetzelfde rijtje kan je ook technisch speelgoed zetten. Dit kan ook weer LEGO zijn, maar er is natuurlijk meer in dit soort speelgoed. K’NEX bijvoorbeeld.

Naar buiten!

Lekker rennen en springen: veel mannen houden niet van stilzitten. Neem je zoon mee naar buiten en laat hem lekker mogen springen en schreeuwen. In de speeltuin, in het bos, op het strand, het is allemaal leuk. Even geen gezeur en opletten op de spullen of de buren. Gewoon even lekker losgaan!

Lekker naar buiten om te spelen

Knutselen

Knutselen kan ook door mannelijke kinderen heel leuk gevonden worden. Nu wil alles nog weleens in meidenkleuren zijn of met roosjes enzo als je naar knutselspullen gaat kijken. Maar je kunt ook prima zelf los dingen bij elkaar zoeken die wel aansluiten bij wat je zoon leuk vindt. En voor dingen maken met gewone huis-, tuin- en keukenspullen is dit al niet aan de orde. Want een doos is een doos en een wc-rol een wc-rol. Daar is niks ‘te meisjes- of jongensachtigs’ aan. En zeker bij jonge kinderen maken de kleuren nog minder uit. Want roze wordt dan door veel jongens nog gewoon leuk of zelfs heel mooi gevonden.

Kinderen en muziek maken

Muziek maken

Muziek maken vinden veel kinderen leuk. En dat kan je ook maken door met pollepels op pannen of koektrommels te slaan. Maar je kunt hier ook mee aan de slag door verschillende soorten flessen te vullen met een deel water. Of dezelfde soort flessen met verschillende hoogtes aan water. Zijn de jongens ouder? Dan is het hartstikke interessant om uit te vogelen hoeveel water er in de fles moet om een bepaalde toon te krijgen!

Afbeeldingen: Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *