Klimmen en klauteren: welke jongen wil dit niet? Heerlijk om te doen: zowel buiten als binnen. Wat je dan precies kunt doen is natuurlijk per leeftijd verschillend. Klimmen in klimparken, bij klimmuren of ga je toch liever voor klimmogelijkheden in een heerlijke speeltuin binnen of buiten? Hoe raakt je zoon zijn overtollige energie kwijt? Precies, zo dus!

Klimparken, ook voor de kleinsten

Klimparken zijn de laatste jaren erg populair geworden en daarmee is het niet ingewikkeld om er één bij jou in de buurt te vinden. Helaas zijn niet alle klimparken geschikt voor kleuters (of nog jonger). Gelukkig zijn ze er wel! Bij  Klimpark.nl kan je een prachtig overzicht vinden. Ik schreef pas een artikel voor reis-liefde.nl over dit onderwerp. Omdat ik verschillende dingen tegenkwam over Klimbos in Garderen, nam ik even contact met ze op. Het bleek inderdaad zo te zijn dat het één en ander veranderd was, maar bij navraag over de mogelijkheden bij het Klimbos in Garderen, werd ik ook gewezen op Fortvertier. Vanaf 6 jaar is Fortvertier leuk, vertelden zij mij. Dit is een 3D labyrinth waar je de torens alleen kunt bereiken via loopbruggen, het doolhof, glijbanen, trappen en allerlei spellen. Geschikt van 6-12 jaar. Hoe leuk klinkt dat wel niet?

Ook kinderen kunnen klimmen bij een klimmuur.

Klimmuren of klimhallen

Een klimmuur of klimhal is weer een heel ander verhaal van klimmen. Nu klim je langs een muur omhoog, waarbij je de keuze hebt uit allerlei moeilijkheidsgraden. Ook voor kinderen zijn er mogelijkheden. Er zijn sporthallen die zelf een muur hebben, maar er bestaan ook hele grote hallen die natuurlijk veel meer mogelijkheden hebben. En je kunt ook op zoek naar een muur die buiten is! Dat voelt misschien wel als nog ‘echter’. Bijvoorbeeld bij De Klimmuur in Amsterdam, Den Haag (De Uithof en Hollands Spoor), Haarlem en Rotterdam zijn voorzien van uitdagende wanden en daken! En je kind is er al welkom vanaf 4 jaar. Ze kunnen op de eerste woensdagmiddag van de maand een kennismakingsles krijgen! Bij de NKBC krijg je meer informatie over het klimmen in Nederland.

Buiten klimmen en klauteren: lekker gezond en leuk!

Klimmen en klauteren in natuurspeeltuinen

Speeltuinen die lekker buiten in bijvoorbeeld het bos zijn, hebben vaak ook leuke mogelijkheden om te klauteren en te klimmen. Lekker vrij spelen wat veel kinderen misschien alleen daarom al nog leuker vinden. En het is natuurlijk voor alle leeftijden leuk. Natuurspeeltuinen vind je onder andere bij gebieden van Natuurmonumenten. OERRR van Natuurmonumenten vertelt je er meer over.

Binnenspeeltuinen om te klimmen én klauteren

Klimmen en klauteren en speeltuinen doen het natuurlijk sowieso goed met elkaar. En waar kan je beter terecht om te klauteren als het slecht weer is dan bij een speelparadijs? Laat ze lekker hun gang gaan in een omgeving die zo veilig mogelijk is samengesteld (als het goed is…). En toch gewoon lekker vrij kunnen klauteren, met kruip-door-sluip-door routes, diverse glijbanen en vaak ook gewoon ergens tegenop moeten zien te komen. Natuurlijk kunnen papa en mama genieten van hun kopje koffie bij de tafeltjes, waarvandaan je de kinderen wel in de gaten kunt houden… Het enige nadeel is dat het vaak erg druk is bij slecht weer. Dan zoekt iedereen immers dit soort dingen op. Hebben je kinderen een keer vrij door een studiedag? Dan is iets dergelijks heerlijk om te doen. Minder hectisch! Moet je alleen wel even checken of het wel open is op zo’n doordeweekse dag. Een aantal voorbeelden van binnenspeeltuinen vind je in een artikel van OudersVanNu.

Eigen klimpark maken

Natuurlijk kan je ook je eigen klimpark maken! Afhankelijk van het weer kan je een soort baan maken waarbij je kind over dingen heen moet klimmen of juist eronder door moet gaan. Zeker leuk voor peuters en voor kleuters meestal ook nog wel. Natuurlijk zorg je dat het allemaal goed vast staat en dat je kind geen risico loopt. Dus blijf je op ‘gevaarlijke’ punten bij je kind. Je kunt ze simpel over stoelen heen laten klauteren en onder de tafel door (of overheen) laten gaan, tussen dingen door laten kruipen en misschien kan je het combineren met speeltoestellen die in je eigen tuin staan.

Klimmen en klauteren kan eigenlijk in elke speeltuin.
Klimmen en klauteren kan eigenlijk in elke speeltuin.

Een klimmuur of speelparadijs in huis voor je zoon

Is je zoon (of dochter) helemaal gek van klimmen? Op internet kom je hele leuke voorbeelden tegen om in een slaapkamer een klimwand te maken. Het ziet er echt fantastisch uit allemaal. Ideetjes die dan naar boven komen zijn een echte klimwand met klimgrepen, een wandrek, een net om in te klimmen, een glijbaan aan het bed (zo te koop bij IKEA trouwens, ik heb hem hier ook…) of een losse glijbaan en een eigen ballenbak is ook een idee. Je kunt ringen aan het plafond hangen of een schommel. En er zijn ook klimbogen te koop. Natuurlijk kan je het allemaal zo gek niet bedenken of het kan… Voor inspiratie zou je eens bij LadyLemonade kunnen kijken.

Afbeeldingen: Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *