Mindfulness heb je vast weleens van gehoord. Het kan voor iedereen heel fijn zijn om dit toe te kunnen passen in je leven. Het biedt namelijk veel voordelen. Wat houdt het in en wat kan het voor jou, als moeder, betekenen? Of voor je zoon of dochter? Hoe kan je mindful opvoeden? Welke boeken gaan over mindfulness en kinderen?
Wat is mindfulness?
Mindfulness is even heel kort gezegd ‘leven in het hier en nu’. Je leest hier alles over op mijn andere site De Genietcoach. In het artikel over mindfulness kom je heel veel te weten over het principe, wat je ermee kan en welke soorten therapieën erin bestaan. Maar mindfulness is vooral een manier van leven, die jou als moeder ook kan helpen. En niet alleen jou, maar ook je kind!
Waarom mindfulness goed is voor kinderen
Er wordt veel van kinderen gevraagd. Hierdoor kunnen zelfs kinderen al last hebben van een vorm van stress. Door mindfulness ben je echt met dit moment bezig en sta je even niet ‘op je automatische piloot’. Mindfulness, maar ook yoga, maken kinderen veerkrachtiger en helpen om beter te kunnen concentreren. Kinderen die regelmatig yoga of mindfulness doen kunnen beter omgaan met stress. Kinderen leren zichzelf beter begrijpen en ontwikkelen een beter zelfbeeld. Allemaal toch punten waar je blij van wordt.
Hoe kan je mindful opvoeden?
Mindfulness kan je integreren in de opvoeding. Je kunt zelf bewust oefeningen met je zoon of dochter samendoen. Ook kan je je kind naar yoga of een mindfulnesstraining laten gaan. Kinderen met bijvoorbeeld ADHD of een vorm van autisme schijnen veel aan dit soort bezigheden te hebben. Wil je zelf aan de slag met oefeningen? Dan kan je heel bewust stil staan bij de zintuigen en je kind vragen stellen als ‘wat hoor je’ of ‘wat voel je’ als je bijvoorbeeld lekker in het bos loopt. Maar het kan verrassend zijn om dit soort vragen eens te stellen bij een gewone dagelijkse bezigheid. Als je zoon zijn tanden poetst vragen of het koud is of warm, of het zoet is of juist niet en dat soort zaken. Door bewust naar je zintuigen te ‘luisteren’, ben je vanzelf ook met hier en nu bezig.

Mindfulness op school
Gelukkig zijn er ook steeds meer scholen die oefeningen op dit gebied doen, omdat ook zij de (bewezen!) voordelen zien. Aandachttrainingen worden vaak helemaal niet als vervelend gezien door de kinderen. Dat is tenminste wat wij-leren meldt. Leraren krijgen mindfulnesstrainingen, waardoor ze zelf meer kunnen ontspannen en de kinderen krijgen meer zelfvertrouwen. Ze kunnen ook meer zelf oplossen, zoals conflicten onderling!
Mindful opvoeden
Mindful opvoeden betekent minder stress voor je kind én jezelf. Bij mindful opvoeden ga je dus niet op de automatische piloot, maar ben je bewust met je kind bezig. Je richt je aandacht zonder oordeel op het hier en nu. Daarmee vel je dus geen oordeel richting je kind, maar ook niet naar jezelf toe! Hierdoor zal je veel minder stress ervaren en veel bewuster met je kind bezig zijn. Wat echt veel fijner is. Om een paar voorbeelden te noemen:
- Je leest echt met aandacht voor en raffelt het dus niet gedachteloos af. En eigenlijk doe je dat dus bij alles. Het eten, het aankleden, naar school brengen enzovoort.
- Accepteer je kind zoals hij is en probeer hem of haar niet te veranderen om aan jouw verwachtingen te voldoen!
- Wees ook goed voor jezelf. Als jij lekker in je vel zit, zit je kind dat vanzelf ook een stuk beter.
- Gebruik je zintuigen bij wat je doet. Mindful leven brengt je veel! Door je zintuigen te gebruiken zal je vanzelf bewuster je dagelijkse dingen beleven.
Zoals al eerder aangegeven kan je ook gericht oefeningen met je kind doen die met mindfulness te maken hebben.
Een kind is mindful
In principe zal jouw jonge zoon of dochter vanzelf mindful zijn. Ze zijn nog veel bewuster bezig met nu en de toekomst is nog helemaal niet iets om bij stil te staan. Of in ieder geval niet zoals jij dat doet. Je kunt hem of haar dan ook stiekem als uitgangspunt nemen om mindful je dag te beleven. Wandelen doe je op zijn of haar tempo en je kijkt net als je kind naar alles wat je tegenkomt met verwonderde ogen… Duurt misschien langer, maar is zoveel mooier!

Boeken over mindfulness en mindful opvoeden
Er zijn best veel mindfulness boeken te vinden. Wil je met kinderen aan de slag dan zijn de boeken van Eline Snel een aanrader.
‘Stilzitten als een kikker’ heb ik zelf. Leuk en duidelijk boek om te gebruiken met je kinderen. Oefeningen die je met je kind kunt doen en geschikt is voor kinderen van 5 tot 12 jaar (en hun ouders). Door de verhaaltjes en oefeningen kunnen kinderen rustig worden en leren om hun piekergedachten te beheersen. Ook verkrijgbaar met een cd.
Eline Snel heeft naast dit boek ook een boek voor de allerkleinsten geschreven (1,5 tot 4 jaar). Dit boek heet ‘De kleine kikker’ en is bedoeld voor ouders van deze jonge kinderen. Ben je onzeker of je het allemaal wel goed doet? Door dit boek kan je het vertrouwen in jezelf herstellen en daarmee zal ook je kind zich beter voelen. Het boek bevat meditaties en activiteiten die jullie samen kunnen doen.
Heb je al pubers in huis? Ook voor hen (en jou) heeft Eline geschreven. Je komt dan uit bij ‘Ruimte geven & dichtbij zijn’. Het boek biedt inzicht aan puberouders en oefeningen voor ouders én pubers. Deze oefeningen zijn te downloaden, wat in het boek uitgelegd wordt. De pubers kunnen ook nog een app gebruiken: ‘De Sitting Still App’.
Afbeeldingen: Pixabay
Wij maken gebruik van affiliatielinks. Hiermee betaal jij niks extra’s, maar krijgen wij een kleine vergoeding.