Constructiespeelgoed (ook wel technisch speelgoed genoemd): een mooi woord voor spellen waarmee je zoon uren en uren kan bouwen. Of het nu om simpele bouwblokken gaat of om ingewikkeld technische hoogstandjes: ze stimuleren je kind op meerdere manieren. En het is natuurlijk ook gewoon leuk! Wat leert je kind allemaal als hij speelt met zijn leuke ‘bouwspellen’.

Fantasie gebruiken met constructiespeelgoed

Je zoon (of dochter natuurlijk) zal zijn fantasie moeten aanboren om iets zelf te bouwen. Uiteraard geldt dit vooral voor speelgoed waarbij ze echt zelf kunnen ontwerpen en niet alleen maar een handleiding hoeven te volgen. Zo kunnen ze helemaal hun eigen fantasie uitbeelden én ervaren dat ze het ook echt voor elkaar kunnen krijgen. Lekker leerzaam. En je fantasie kunnen gebruiken is niet alleen leuk, het betekent ook dat je creatief leert denken en daarmee problemen leert oplossen.

Problemen oplossen

En daarmee komen we dus meteen op punt twee. Problemen oplossen. Want wat nu als de toren die je in je hoofd had steeds omvalt? Waar moet je het dan toch iets anders aanpakken? Of stel dat je net tekortkomt om de brug lang genoeg te maken, kan je het dan op een andere manier oplossen? Zo oefenen ze prachtig om vraagstukken in het echte leven ook te kunnen gaan oplossen.

Technisch inzicht

Al spelend je technisch inzicht vergroten: constructiespeelgoed is er helemaal geschikt voor. Ruimtelijk inzicht en hoe iets op het andere reageert. Wat past wel, wat niet en leren inschatten.

Woordenschat vergroten

Voor kleintjes kan je het ook aangrijpen om de woordenschat te vergroten. Welke vorm is iets? Maar ook kleuren en getallen kan je hiermee oefenen.

Samenwerken

Bouwen ze samen? Dan moet er overlegd worden én onderhandeld. Een prima staaltje samenwerken dus. En wat nu als de één het ene idee heeft, wat niet werkt en de ander een oplossing weet? Accepteert hij dat? Of zelfs voordat ze gaan bouwen: hoe leggen ze elkaar uit wat ze willen gaan bouwen?

Constructiespeelgoed: uitproberen maar!

Iets uitproberen om te zien of het echt zo werkt. Hartstikke leuk! En natuurlijk leerzaam… Wat gaat er wel, wat werkt toch anders dan je dacht en hoe los je dat op?

Zelfvertrouwen kweken

En dan staat daar eindelijk je mooie bouwwerk. Helemaal zelf verzonnen en gebouwd. Je kind zal er zeker meer zelfvertrouwen door krijgen! Laat hem dan ook lekker zijn gang gaan en los niet alles voor hem op! Zo kan hij heerlijk werken aan zijn eigen ontwikkeling én zijn zelfvertrouwen!

Motoriek

Maar er is nog meer. Want ook de motoriek vaart er wel bij. Zeker de fijne motoriek, want vaak moet je toch maar mooi kleine dingetjes op precies de juiste plek zien neer te zetten. Priegelwerk, wat jouw zoon leert om heel precies te werken.

Let op de leeftijd én je kind

Natuurlijk let je wel op of het speelgoed past bij de leeftijd van je kind. Te simpel werk is niet uitdagend en het zal ook je kind niet veel leren. Maar te moeilijk zal je kind juist frustreren. Staar je niet blind op de leeftijd die op de doos staat. Dat is een indicatie waar je zeker wel wat aan hebt, maar niet ieder kind ontwikkelt zich op dezelfde snelheid. Dus let ook goed op de interesses van je zoon en bijvoorbeeld hoever hij is met zijn motoriek (bij jonge kinderen).

Liefst vrij spelen met constructiespeelgoed

Er is constructiespeelgoed wat bedoeld is om iets specifieks van te maken. LEGO heeft bijvoorbeeld zijn themadozen. Je bouwt hiermee een politiebureau, een auto of één of ander spelfiguur. Ontzettend leuk, maar je kind kan er niet vrij mee bouwen. Het is zeker leuk om ook te hebben. Maar zorg ook dat je zoon dozen krijgt met puur bouwblokken (of ander ‘bouwmateriaal’) waarbij het juist de bedoeling is om zelf het bouwwerk te bedenken. Dat zal de bovenstaande punten alleen maar ten goede komen!

Waarom spelen kinderen graag met constructiespeelgoed?

Nu zal het de meeste kinderen worst zijn dat hun ontwikkeling erdoor geholpen wordt als ze met bepaald speelgoed spelen. Waarom vinden veel kinderen dit speelgoed dan leuk? Dat is eigenlijk niet echt heel moeilijk om te bedenken. Veel kinderen vinden het heerlijk om zelf hun wereld te scheppen met hun fantasie, wat hier heerlijk mee kan. Bouwen en daarna er lekker mee spelen! Het daagt uit, wat leuk is. En je kunt er steeds weer iets anders mee maken, zodat je niet snel uitgespeeld raakt. Of anders gezegd: er op uit gekeken raakt!

Waar koop je technisch speelgoed?

Constructiespeelgoed kopen is natuurlijk niet ingewikkeld. Iedere speelgoedwinkel zal dit soort speelgoed in zijn assortiment hebben, maar ook online kan je alle kanten op! Lang zoeken is dan ook helemaal niet nodig. Is je zoon bijna jarig? Kijk eens samen met hem wat hem leuk lijkt of verras hem natuurlijk! Of maak een verlanglijstje aan zodat de gasten iets leuks voor hem kunnen kopen. Bij Bol.com kan je bijvoorbeeld een lijstje aanmaken en simpel delen met opa en oma…

Afbeeldingen: Pixabay

Door Wil

Jongensmoeder in hart en nieren van 4 ondertussen volwassen zoons. Schrijfster, copywriter, storyteller bij mijn eigen tekstbureau 'geWILde teksten'. En blogger/schrijfster voor mijn eigen sites: 'Genietcoach.nl' en 'Voorjongensmoeders.nl'. En in 'oprichting': 'Voormeisjesvaders.nl'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *